O judecătoare din SUA, pensionată cu forța la vârsta de 96 de ani. Este eroina instanțelor, dar nu mai face față

joi, 21 septembrie 2023, 15:39
2 MIN
 O judecătoare din SUA, pensionată cu forța la vârsta de 96 de ani. Este eroina instanțelor, dar nu mai face față

Pe judecătoarea Pauline Newman, colegii săi de la o curte de apel federală din Washington au numit-o "eroina sistemului de patente" și "cea mai iubită colegă din instanța noastră". Dar miercuri i-au spus judec\toarei, în vârstă de 96 de ani, că a fost suspendată în contextul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la aptitudinile ei mintale.

Ordinul de suspendare a judecătoarei Newman pentru un an a urmat unei dispute neobișnuit de amare și publice cu privire la starea ei cognitivă și capacitatea ei de a continua să activeze în cadrul Curții de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Federal, o instanță specializată în cazurile de patente.

Judecătoarea Newman, numită de președintele Ronald Reagan în 1984, a contestat cu vehemență ancheta colegilor ei cu privire la aptitudinile ei și a spus că este capabilă mental să-și facă treaba. Mai devreme în acest an, ea a intentat un proces federal acuzând-o pe judecătoarea-șefă a curții, Kimberly A. Moore, și pe alți colegi că i-au încălcat drepturile procesuale.

În ordinul unanim, emis de judecătorii activi ai curții, colegii judecătoarei Newman au scris că nu au avut altă opțiune decât să o suspende, în ciuda statutului său de "colegă extrem de valoroasă și respectată", recunoscută în mod larg pentru contribuțiile sale la instanță și cunoștințele sale despre sistemul de patente.

Mai mult de 20 de interviuri cu membri ai personalului instanței, împreună cu emailuri trimise de judecătoare, au furnizat "dovezi copleșitoare", se arată în ordin, că ea "poate să aibă probleme mentale semnificative, inclusiv pierderi de memorie, lipsă de înțelegere, confuzie și incapacitatea de a îndeplini sarcini de bază pe care în trecut le făcea cu ușurință."

Ordinul a menționat că există dovezi ale unor situații în care judecătoarea Newman, confruntată cu sarcini de bază dificile, "a devenit frustrată, agitată, beligerantă și ostilă."

"Fără niciun motiv rațional – în afara frustrării generate de propria confuzie – judecătoarea Newman a amenințat că va face arestări ale personalului, îl va scoate forțat din clădire și îl va concedia", se menționează în ordin. "A acuzat personalul de viclenie, înșelăciune, acționând împotriva ei, de furtul calculatorului și al fișierelor sale și de privare de suport secretarial."

Refuzul ei de a respecta ordinul unui comitet special de a fi examinată de un neurolog și a efectua teste neuropsihologice "constituie o conduită gravă", se arată în ordin. S-a spus că poate fi suspendată din nou peste un an dacă va continua să refuze să efectueze testele necesare. (traducere din The New York Times)

Comentarii