O lege mai aspră privind violul, propusă de un deputat ieşean

joi, 23 septembrie 2021, 01:56
2 MIN
 O lege mai aspră privind violul, propusă de un deputat ieşean

USR PLUS intenţionează să corecteze Codul Penal cu un proiect legislativ de protecţie socială.

„Face parte dintr-o gamă mai largă de protecţie a mamelor minore“, a precizat deputatul ieşean Monica Berescu, care a anunţat ieri înregistrarea iniţiativei la Parlament.

Ea a amintit că, potrivit statisticilor pe anul trecut, Iaşul era a patra unitate administrativă din ţară după numărul mamelor minore şi că, în 2019, cea mai tânără dintre mame avea doar 12 ani. De asemenea, din peste 18,5 mii de cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor în perioada 2014-2020, doar 20 la sută s-au soldat şi cu o condamnare.

„Avem o gravă problemă asupra felului în care este privită noţiunea de consimţământ în practica judiciară“, a mai spus Monica Berescu.

Propunerea legislativă se referă la extinderea infracţiunii de viol şi sub 14 ani, întrucât nu poate să existe un consimţământ valabil exprimat din partea minorului. Un alt argument este că la vârsta de 14 ani se eliberează prima carte de identitate.

Practic, „odată ce această lege va fi adoptată, în România orice act sexual cu o persoană sub 14 ani va fi încadrată automat ca viol“, a adăugat Andrei Lupu, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, prezent la conferinţa de presă de ieri în care a fost anunţată propunerea de modificare a Codului penal.

„Vârsta de 14 ani este vârsta prezumată de la care o persoană poate să-şi dea un minim consimţământ pentru un anumit act juridic, cu acordul tutorelui, părintelui“, a subliniat el.

Pedeapsa prevăzută se încadrează între 7 şi 15 ani, fără posibilitate de înjumătăţire a predepsei. Singura excepţie pentru încadrarea faptei la viol va fi când diferenţa de vârstă dintre victimă şi agresor e mai mică de 3 ani, a mai spus Monica Berescu.

Şi preşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, prezentă ieri la conferinţa de presă, a argumentat în favoarea proiectului de lege, arătând că a fost inspirat din legislaţia franceză. Mai mult, ea a amintit că, „multă vreme, în România nu puteai să mergi cu liftul neînsoţit dacă aveai sub 14 ani“.

Comentarii