O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienţii în fază terminală

joi, 23 martie 2023, 14:31
2 MIN
 O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienţii în fază terminală

Pacienţii bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă şansă să se videce mulţumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews, preluat de digi24.ro. 

Acest medicament a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre pacienţii care au participat la un studiu clinic mult aşteptat în SUA. Cu toate că nu toţi pacienţii au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de ştiinţă îşi păstrează speranţa că rezultatele pe care le-au obţinut indică faptul că pilula ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

„Suntem incredibil de optimişti în privinţa rezultatelor pacienţilor care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor şansă”, a spus coautorul studiului Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universităţii din Texas.

„Au obţinut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoasoă”, a spus doctorul pentru Euronews.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcţionată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită „menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase înapoi în celule normale.

Proteina face parte din maşinăria complexă care este atacată de celulele canceroase şi care declanşează transformarea celulelor sangvine normale în cele anormale. Prin folosirea pilulei revumenib, potrivit doctorului Issa, motorul este oprit şi celulele canceroase devin celule normale din nou, ceea ce rezultă în remisia bolii.

Formula aceasta a salvat deja viaţa a 18 pacienţi care au luat parte la experiment şi ale căror rezultate promiţătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature. Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienţi au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

„Aceasta este o cu siguranţă o realizare uriaşă şi este rezultatul mai multor ani de cercetare. Multe grupuri au lucrat din greu în laborator pentru a înţelege ce provoacă aceste leucemii”, a explicat Issa. Doctorul a explicat, însă, că medicamentul nu funcţionează pentru toţi pacienţii. Se estimează că mutaţiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în 30-40% dintre pacienţii care suferă de LMA.

 

Comentarii