De Business

Punem punctul pe știi

Oamenii de afaceri se aşteaptă ca 2021 să fie un an foarte dificil din punct de vedere economic

marți, 24 noiembrie 2020, 08:00
2 MIN
 Oamenii de afaceri se aşteaptă ca 2021 să fie un an foarte dificil din punct de vedere economic

Oamenii de afaceri români consideră că se vor confrunta cu o situaţie economică foarte dificilă în anul 2021, reiese din cea de-a 28-a ediţie anuală a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES), la care au contribuit peste 58.000 de antreprenori din 29 de ţări europene, inclusiv din România. 

Atunci când se compară cu aşteptările antreprenorilor europeni după criza financiară din 2008 (EES2009-2010) sau criza datoriilor europene (EES2013), indicii EES actuali arată că firmele văd anul viitor cel puţin la fel de pesimist, dacă nu chiar mai pesimist. Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie (EUROCHAMBRES) reprezintă peste 20 de milioane de întreprinderi din Europa (98% dintre acestea fiind întreprinderi mici şi mijlocii – IMM) prin 45 de membri şi o reţea europeană de 1.700 de camere regionale şi locale.  Potrivit rezultatelor, costurile forţei de muncă constituie principala provocare pentru firme.

Privind mai îndeaproape, întreprinderile din Europa de Vest sunt deosebit de îngrijorate cu privire la dificultăţile potenţiale cauzate de contribuţiile ridicate la asigurările sociale, impozitele pe salariile angajaţilor şi alte tipuri de costuri legate de forţa de muncă. Cu toate acestea, capacitatea de a menţine aceeaşi dimensiune a forţei de muncă sau de a plăti alte costuri operaţionale poate diferi semnificativ în funcţie de poziţia şi sprijinul fiecărui guvern naţional. A doua preocupare majoră pentru anul viitor este rambursarea datoriilor acumulate din cauza crizei Covid-19, întrucât multe firme au încercat să asigure lichidităţi şi să gestioneze capitalul de lucru prin contractarea de împrumuturi în cursul anului 2020. Presiunea reînnoită a lichidităţii s-ar putea transforma cu uşurinţă în insolvenţe, mai ales dacă redresarea economică durează mai mult decât se aştepta. Condiţiile de finanţare sunt pe locul trei. Acest lucru ar putea fi interpretat ca o consecinţă mai generală a pandemiei, subliniind vulnerabilitatea financiară a multor antreprenori, având în vedere preocupările permanente în multe sectoare cu privire la constrângerile asupra capacităţii de a-şi desfăşura activităţile generatoare de venituri şi asupra comportamentului consumatorilor.  

Şi lipsa muncitorilor calificaţi rămâne o preocupare pentru antreprenori. Acest lucru ar putea însemna că prin criza Covid-19 s-au adâncit discrepanţele în competenţe, în timp ce cererea IMM-urilor pentru angajaţi cu competenţe digitale şi alte tipuri de înaltă calificare creşte, arată studiul. Antreprenorii raportează, de asemenea, că preţurile la energie şi materii prime sunt o provocare importantă, urmate de îngrijorări legate de perturbarea lanţurilor valorice. 

 

 

 

Comentarii