Octavian Udrişte a încetat din viaţă. A fost unul dintre cei mai importanţi ingineri români din domeniul căilor ferate

marți, 13 februarie 2024, 09:47
2 MIN
 Octavian Udrişte a încetat din viaţă. A fost unul dintre cei mai importanţi ingineri români din domeniul căilor ferate

Luni seara a murit Octavian Udrişte, inginer care a lucrat mai multe decenii în domeniul căilor ferate şi a avut un rol esenţial în dezvoltarea metroului bucureştean. Udrişte a fost acum peste 60 de ani primul inginer român autorizat să conducă locomotive diesel. Club Feroviar a publicat un articol despre decesul lui Octavian Udrişte. 

În septembrie 2023 Octavian Udrişte a fost în centrul atenţiei, după ce ​Metrorex a demarat procedura de schimbare a numelui staţiei de metrou „Timpuri Noi” în „Octavian Udrişte”. Născut la Timişoara în 1935, Octavian Udrişte este la a treia generaţie de feroviari din familie. Bunicul din partea mamei a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuţi, iar cel din partea tatălui, originar din Mehedinţi, a fost şeful magaziei din Gara Dealul Spirii, din Bucureşti. Într-un interviu pentru HotNews, Udrişte povestea prima sa întâlnire cu o locomotivă:

”Sunt a treia generaţie de feroviari, din partea ambilor bunici. Microbul mi s-a infiltrat în conştiinţa mea şi m-am îndrăgostit de această meserie de tracţionist, de la bunicul meu care a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuţi, iar în 1939 aveam patru ani şi am fost în comuna natală a bunicii mele, pe malul Ceremuşului, nu departe de frontiera cu Polonia de atunci. Ei bine, bunicul meu se retrăsese ca pensionar CFR şi am poze de acolo la un picnic în pădure, masa fiind un vagonet şi doi buşteni puşi de o parte şi de alta erau scaunele, fotoliile pentru meseni”.

A absolvit în anul 1958 Institutul de Căi Ferate Bucureşti, Facultatea de Mecanică – Secţia Locomotive.

Începând cu anul 1962, a ocupat funcţii de execuţie şi concepţie în instituţiile centrale care conduceau căile ferate. Şi-a continuat activitatea ca şef al Depoului Bucureşti-Călători (1970 – 1972), revizor general de siguranţă a circulaţiei (1973 – 1976), şef al Departamentului de material rulant al Metroului Bucureşti (1977 – 1984), director tehnic al Metroului (1985 – 1993), director general al Metrorex (1994 – 1996), director executiv la Institutul de Cercetări în Transporturi (1996 – 1997), şef al Departamentului Sisteme de Transport al Siemens România (1997 – 2005), consultant tehnic la Integral Consulting RCD – SRL (2007 – 2017), consultant la Autoritatea Municipală de Transport Bucureşti (2017– 2018). Din 2007 şi până în prezent este preşedinte onorific la Club Feroviar.

A fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureştean (alături de proiectant şi Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Vagoane Călători).

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

Comentarii