Orban are la dispoziție 10 zile pentru a cere votul de încredere în Parlament

marți, 15 octombrie 2019, 21:14
2 MIN
 Orban are la dispoziție 10 zile pentru a cere votul de încredere în Parlament

Premierul desemnat, Ludovic Orban, are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere votul de încredere în Parlament asupra programului și a componenței noului Guvern minoritar. Pentru a trece de Parlament, noul Guvern PNL, minoritar,  are nevoie de cel puțin 233 de voturi și este la mâna lui Victor Ponta. Fără Pro România, are nevoie de cel puțin 15 voturi pentru învestire.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

În ședinţa comună a camerelor, premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Au loc dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi Guvernul.

Dacă Guvernul cade la votul din Parlament, este desemnat alt premier de către șeful statului și se reia aceeași procedură.

Aflați amănunte de pe realitatea.net.

Comentarii