Fapte incredibile şi revoltătoare ar putea rămâne nepedepsite

Orgiile sexuale de la Episcopie: procurorii ieşeni, acuzaţi de judecători gălăţeni că nu şi-au făcut treaba

sâmbătă, 31 iulie 2021, 01:58
4 MIN
 Orgiile sexuale de la Episcopie: procurorii ieşeni, acuzaţi de judecători gălăţeni că nu şi-au făcut treaba

„Rechizitoriul primit nu permite judecarea”, au trasmis judecătorii Curţii de Apel Galaţi către procurorii ieşeni care au făcut cercetarea penală, acuzând probele slabe şi nerelevante. „Rechizitoriul trebuie să răspundă la întrebări fireşti: cine, unde, cum, când?”, spune şi avocatul acuzaţilor. Ce se poate întâmpla mai departe cu acest dosar cu acuzaţii incredibile şi revoltătoare?

 

Rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul agresiunilor sexuale de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi a fost făcut cu picioarele. Cel puţin, asta rezultă din decizia luată de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, care au dispus trimiterea dosarului înapoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ieşeană. Magistraţii au apreciat că în baza rechizitoriului întocmit de procurori nu pot fi stabilite obiectul şi limitele judecăţii, respectiv faptele concrete şi persoanele considerate responsabile de acestea. Termenul de cinci zile acordat pentru remedierea problemelor din rechizitoriu a trecut, fără ca acest lucru să se întâmple. Decizia magistraţilor i-ar putea obliga practic pe procurori să refacă urmărirea penală de la zero.

Lista ororilor

Fostul episcop de Huşi, Cornel Onilă, şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru sunt acuzaţi de agresiuni sexuale împotriva mai multor elevi de seminar. Corneliu Onilă este cercetat pentru că ar fi agresat sexual şi violat un minor. La rândul său, Jitaru este acuzat de trei infracţiuni de viol în formă continuată, şantaj în formă continuată şi agresiune sexuală, victimele fiind de asemenea minore la data comiterii faptelor. Faptele menţionate în rechizitoriu s-ar fi petrecut în perioada februarie-mai 2017. Profitând de statutul său de profesor la seminar, Onilă ar fi supus un elev unor acte de natură sexuală, de genul sărutărilor, mângâierilor în zona organelor genitale sau pipăirii, inclusiv un act de sex oral făcut băiatului. De asemenea, Jitaru ar fi obligat mai mulţi elevi să-i facă sex oral şi i-ar fi violat. Anul trecut, Jitaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru că l-ar fi şantajat pe episcop, ameninţându-l cu divulgarea unor imagini în care acesta apărea în ipostaze intime cu un elev. Şantajul ar fi avut ca scop obţinerea unor funcţii în ierarhia bisericească dar şi bani, ca şi muşamalizarea propriilor fapte. La cererea lui Onilă, dosarul privitor la faptele de natură sexuală a fost strămutat în martie de la Curtea de Apel ieşeană la cea din Galaţi.

Săptămâna trecută, magistraţii acestei instanţe au apreciat că rechizitoriul nu permite judecarea celor două foste feţe bisericeşti. Judecătorii au solicitat procurorilor să remedieze neregularităţile din actul de sesizare şi să precizeze dacă îşi menţin dispoziţia de trimitere în judecată sau cer dosarul înapoi pentru refacere. Joi, Curtea a decis că nu are ce judeca în baza rechizitoriului.

Reacţia Parchetului ieşean

Contactat telefonic, avocatul Liviu Bran, care îl reprezintă pe Onilă, a salutat decizia judecătorilor. „Rechizitoriul trebuie să răspundă la întrebări fireşti: cine, unde, cum, când? De exemplu, spui că în perioada februarie-mai te-am bătut. Dar în ce zi? Unde şi cum? Poate în ziua în care spui că s-a petrecut fapta eu eram în străinătate. Oricărui inculpat trebuie să i se aducă la cunoştinţă aceste elemente, pentru a-şi putea construi apărarea. Iar magistratul trebuie să aibă toate aceste elemente pentru a putea judeca. Nu poţi condamna un om pentru că se pare că ar fi violat pe cineva cândva, într-un interval de câteva luni”, a explicat Bran. Purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Adina Bocai, s-a abţinut de la comentarii pe marginea deciziei luate la Galaţi. „Abia a fost pronunţată, deci nu avem ce spune la acest moment. Evident, va urma contestaţia noastră”, a spus aceasta.

Citește și: Stenograme explozive în scandalul episcopului violator: „În ziua în care o băgat-o pe mă-sa în sicriu, seara el se *****“

 

ontestaţia procurorilor la decizia magistraţilor gălăţeni va fi supusă atenţiei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă aceasta va confirma aprecierea instanţei inferioare, dosarul se va întoarce la Iaşi, pentru a fi refăcut. Acest fapt va duce la o nouă întârziere în judecarea faptelor petrecute acum patru ani. Dosarul nu a depăşit încă stadiul analizei în camera preliminară, nefiind stabilit nici măcar primul termen. 

Comentarii