Pană de curent la Casa Pătrată. De ce nu s-a trecut pe generatorul propriu?

sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 02:50
1 MIN
 Pană de curent la Casa Pătrată. De ce nu s-a trecut pe generatorul propriu?

O pană prelungită de curent a scos din funcţiune, la propriu, instituţiile care funcţionează la Casa Pătrată. Timp de mai bine de trei ore, Consiliul Judeţean şi Prefectura nu şi-au putut desfăşura activitatea. Cum tensiunea în reţea a revenit în jurul orei 13.30, iar vinerea e zi scurtă, o parte dintre angajaţi au primit aprobarea să plece mai repede.

De la E.On ni s-a confirmat că a fost într-adevăr o avarie care a afectat o zonă mai întinsă din Centrul Civic, iar surse din cadrul Instituţiei Prefectului au precizat că au mai fost asemenea căderi ale reţelei de curent electric. Întrebarea este: de ce o clădire care adăposteşte instituţii de importanţă vitală pentru judeţ nu are opţiunea comutării pe o sursă alternativă ?

Cum prefectul judeţului nu a fost de găsit, am apelat la predecesorul lui, Marian Şerbescu. El ne-a precizat că imobilul deţine un generator, la fel cu cele ale spitalelor. Dar, spre deosebire de acestea, care comută automat reţeaua de tensiune în cazul unei căderi, generatorul Casei Pătrate trebuie acţionat manual. Vineri dimineaţă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Casa Pătrată este în administrarea Instituţiei Prefectului, respectiv a Ministerului Afacerilor Interne, de mai bine de 20 de ani, când a fost transferată de la Consiliul Judeţean. Dar Prefectura nu a dispus niciodată de fonduri, spre deosebire de CJ. Cea mai vizibilă dovadă este aspectul exterior al clădirii, cu tencuiala căzută în mai multe locuri. De altfel, la învestirea în funcţie, anul trecut, prefectul Marian Grigoraş spunea că prioritatea sa în acest mandat va fi renovarea clădirii. 

Comentarii