Parlamentarii, invitați să-și doneze salariile pentru Institutul de Boli Cardiovasculare

miercuri, 23 mai 2018, 01:59
2 MIN
 Parlamentarii, invitați să-și doneze salariile pentru Institutul de Boli Cardiovasculare

Directorul IBCV a prezentat activitatea medicală. Grigore Tinică a explicat de ce preferă să aştepte finalizarea reparaţiilor decât să mute tot blocul operator la alt spital.

Până ieri, la Institutul de Boli Cardiovasculare nu ajunsese niciun document oficial şi, cu atât mai puţin, niciun leu dintre cei zece mi­lioane alocaţi prin hotărâre de guvern pentru începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Grigore Tinică, directorul Institutului, a amintit ieri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Ju­deţean, că suma totală aprobată este de 41,6 milioane de lei, stabilită pe baza evaluării iniţiale făcută la Iaşi.

„Va trebui să facem licitaţie pentru reconstrucţia părţii de clădire afectate. Trebuie să parcurgem toate eta­pele legale, chiar dacă este o situaţie de urgenţă. Vom iniţia o licitaţie cu acord-cadru, deci fără a avea finanţarea, pentru dotarea cu aparatură a spaţiilor respective“, a declarat profesorul Tinică.

Preşedintele Popa a adăugat că hotărârea a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

În prezent, Institutul face proceduri endovasculare, de tratare a anevrismelor de aortă toracică şi implantare de valvă transcateter, şapte intervenţii de acest gen fiind efectuate săptămâna trecută. Se continuă, de asemenea, programul de infarct acut de miocard şi programul de tratament invaziv al anginei pectorale şi toate programele de electrofiziologie, a precizat directorul Institutului. El a exclus o relocare a blocului operator şi a secţiei de terapie intensivă, motivând că această operaţiune este costisitoare, nu doar financiar, ci şi ca timp.

În context, directorul IBCV a invocat şi un proiect mai vechi, de extindere a Institutului prin construirea unei noi clădiri „de vreo opt niveluri, cu peste 200 de paturi, la un cost de aproximativ 17 milioane de euro“. Grigore Tinică a invocat alte două proiecte, mai complexe, ambele în Miroslava: o nouă secţie, în valoare de 92 de milioane de euro, respectiv un campus medical care ar ajunge la 350 de milioane de euro. În ce priveşte echipa medicală, două asistente au cerut transferul în alte spitale, iar două infirmiere şi-au luat concediu fără plată.

„Noi facem internări de zi foarte multe, am reprofilat o parte din Secţia de chi­rurgie cardiovasculară pentru pa­cienţi care necesită intervenţii precum implantarea de pacemakere şi chirurgie vasculară“, a mai spus directorul IBCV.

„Au fost mulţi oameni care ne-au susţinut, dar am fi vrut mai mult“, a conchis Grigore Tinică.

Maricel Popa a intervenit, declarând că este dispus să doneze jumătate din salariu pentru Institutul Inimii şi a invitat şi parlamentarii ieşeni să-i urmeze gestul.

Comentarii