Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte

marți, 19 ianuarie 2021, 13:54
1 MIN
 Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte

Șefii de stat ai celor douăzeci și șapte vor face joi bilanțul gestionării crizei sanitare. Condițiile de circulație în Uniunea Europeană se înrăutățesc ca urmare virușilor mutanți. Europa vrea să armonizeze testele PCR impuse pentru călătorii. Ideea unui pașaport de vaccinare este considerată prematură.

Riscurile ridicate de noile tulpini mutante ale coronavirusului îi readuc pe europeni la problema spinoasă a gestionării frontierelor. În timp ce statele membre sporesc deja măsurile de restricționare, de control sau de interzicere a călătorilor din țări terțe, dezbaterea se intensifică pentru frontierele interne ale spațiului Schengen.

Luni, miniștrii afacerilor europene din UE au organizat o videoconferință pentru a încerca să-și armonizeze răspunsurile: în ce condiții europenii vor putea continua să călătorească în interiorul UE și Schengen? Problema este urgentă, din moment ce tot mai multe state iau măsuri unilaterale. Numeroase țări, inclusiv vecinele Franței (Spania, Italia, Germania și Belgia), cer acum un test PCR negativ la intrare, inclusiv pentru europeni.

De asemenea, Parisul se pregătește pentru asta, dar împinge UE să se coordoneze: ce teste vor fi recunoscute reciproc? Ar trebui să fie incluse testele antigenice, mai puțin sigure, dar mai ușor și mai rapid de efectuat? Ce valabilitate să aibă testarea înainte de plecare? Cum să se asigure fluxul lucrătorilor transfrontalieri, pentru a nu repeta eșecurile primăverii trecute? O problemă este și traficul camioanelor, asupra căreia țările din Europa Centrală și de Est au insistat luni.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii