Patinatoarea Kamila Valieva a primi permisiunea din partea TAS de a continua să evolueze la JO de la Beijing

luni, 14 februarie 2022, 09:52
1 MIN
 Patinatoarea Kamila Valieva a primi permisiunea din partea TAS de a continua să evolueze la JO de la Beijing

În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată luni de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează lequipe.fr. Programul scurt al probei individuale feminine de patinaj artistic va avea loc marţi.

Tribunalul sportiv a confirmat ridicarea suspendării provizorii a Kamilei de către Agenţia Rusă Antidoping (Rusada), considerând că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un "prejudiciu ireparabil". CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping (Rusada), luată miercuri, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în decembrie.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg în 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar marţi rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi miercuri, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării. Până acum, la JO de la Beijing, Valieva a avut deja o evoluţie foarte bună, având o contribuţie importantă la cucerirea de către Rusia a medaliei de aur în proba de patinaj artistic pe echipe.

 

Comentarii