Pentagonul felicită The New York Times, care a scris despre crimele Pentagonului

miercuri, 11 mai 2022, 16:03
2 MIN
 Pentagonul felicită The New York Times, care a scris despre crimele Pentagonului

Pentagonul a felicitat marţi cotidianul The New York Times (NYT) pentru că a câştigat premiul Pulitzer pentru anchetele sale privind civili ucişi în atacuri americane în lume, apreciind că acestea obligă armata americană să îşi examineze propria conduită.

Cotidianul american a obţinut luni Premiul Pulitzer internaţional şi o recompensă de 15.000 de dolari pentru o serie de articole publicate la sfârşitul lui 2021 asupra teribilului bilanţ al Pentagonului în ceea ce priveşte numărul de civili ucişi de forţele armate americane în lovituri în Irak, Siria şi Afganistan.

NYT a fost primul care a calificat drept "greşeală" atacul cu dronă care a ucis din eroare 10 civili, printre care şapte copii, la Kabul, la sfârşitul lunii august anul trecut, în timpul retragerii haotice a trupelor americane de pe aeroport.

"Această acoperire (mediatică) nu este agreabilă, nu este uşoară şi nu era simplu să răspunzi la ea la acea dată şi nu este nici acum", a declarat Kirby într-o conferinţă de presă. "Ştiam că trebuie să facem progrese pentru a preveni victimele civile. Ştiam că am comis erori (…). Şi ştiam că nu eram la fel de transparenţi în legătură cu acest subiect pe cât ar fi trebuit să fim", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de AFP.

"Însă anchetele au întărit aceste îngrijorări şi în unele cazuri ne-au cauzat altele. Aceasta ne-a obligat să ne punem întrebări noi şi dificile, obligându-ne în acelaşi timp să răspundem la întrebările lor dificile", a continuat Kirby.

"Nu aş spune că acest proces a fost plăcut, însă (…) asta face o presă liberă la cel mai înalt nivel al său. Ea ne face să dăm socoteală, ne face să gândim, informându-ne în acelaşi timp, ne face să ne schimbăm părerea şi ne ajută să ne facem mai bine munca", a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

John Kirby a profitat de ocazie pentru a denunţa indiferenţa guvernului rus în legătură cu victimele bombardamentelor sale în Ucraina.

Problema victimelor civile "este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, spre deosebire de Rusia, spre deosebire de violenţa şi distrugerea totale pe care ea le impune poporului Ucrainei, fără precauţie, fără a o admite. Niciun fel de anchetă, niciun fel de transparenţă, niciun măcar un efort pentru a evita victimele civile, fără a mai pune la socoteală crimele de război comise de soldaţii lor pe teren", a spus Kirby.AGERPRES

 

Comentarii