Percheziţii în Iaşi într-un caz de obţinere ilegală de fonduri publice

joi, 30 iunie 2022, 09:25
2 MIN
 Percheziţii în Iaşi într-un caz de obţinere ilegală de fonduri publice

Astăzi, 30 iunie, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, desfăşoară o amplă acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea ilegală de fonduri nerambursabile, garantate de bugetul de stat, printr-un program de finanţare.

În cadrul acestei acţiuni, vor fi puse în executare 42 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Neamţ, Vaslui şi Iaşi.

La data de 28 iunie 2022, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 38 de suspecţi, persoane fizice şi juridice.

În cauză se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri şi spălare a banilor.

În urma cercetărilor, a rezultat faptul că, în perioada anilor 2019-2020, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracţional organizat care, în realizarea aceleiaşi rezoluţii, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, în cuantum total de 1.571.687 de lei, printr-un program de finanţare.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. La acţiune participă poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Galaţi, Maramureş, Suceava, Neamţ şi Vaslui.

De asemenea, activităţile beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Comentarii