Pericol de cancer în pieţele din Iaşi: Feriţi-vă de căpşunile din Satu Mare şi pepenii din Grecia!

joi, 29 iunie 2023, 09:22
1 MIN
 Pericol de cancer în pieţele din Iaşi: Feriţi-vă de căpşunile din Satu Mare şi pepenii din Grecia!

Cu cât valorile nitraților în fructe sunt mai mari, cu atât înseamnă că s-au folosit mai multe pesticide, pentru a se forța dezvoltarea plantelor. Consumul îndelungat de alimente cu nitrați distruge ficatul și favorizează apariția cancerului.

Ecopiața, firma care adiministrează piețele din Municipiul Iași, a realizat mai multe măsurători ale valorilor nitraților din fructele și legumele vândute de comercianți. Chiar dacă măsurătorile au fost realizat cu un aparat neomologat în România, cifrele au stârnit îngrijorare.

Pentru multe dintre legume și fructe, valorile au fost normale. Dar în cazul căpșunelor de la Satu Mare, al căror sezon se termină, depășirile au fost cu 40-60%, iar pepenii din Grecia au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât maximul permis.

„La căpșuni aduse de la Satu Mare, cifra indicată a fost de 140-160 de mg/kg de nitrați, ca valoare normală maxim permisă având 100. Oricum, sezonul se termină, am avut și căpșuni din altă categorie care erau în regulă. A fost cazul căpșunilor mari”, a precizat Radu Botez, directorul interimar Ecopiața, citat de reporteris.ro.

În schimb, la pepeni, valoarea a fost uriașă: 600 de mg/kg, în condițiile în care valoarea maximă acceptată era de 60 de mg/kg – depășire de 10 ori. „A fost cea mai mare cifră atinsă, au mai fost valori mai scăzute. Nu știu de ce, ulterior, cu același aparat, a fost apoi valoarea mai mică, puțin peste maxim admis”, a mai spus Radu Botez.

Comentarii