PESA vs Bozankaya: s-a finalizat licitaţia pentru cele 16 tramvaie noi în Iași

marți, 29 octombrie 2019, 02:54
2 MIN
 PESA vs Bozankaya: s-a finalizat licitaţia pentru cele 16 tramvaie noi în Iași

Primăria Iaşi a finalizat procedura de licitaţie pentru achiziţia a 16 tramvaie. 

Deocamdată, municipalitatea nu a anunţat câştigătorul, în condiţiile în care, cel mai devreme, furnizorul poate fi anunţat după 1 noiembrie, zi în care expiră perioada de contestaţii. La procedură au participat producătorul polonez PESA şi turcii de la Bozankaya. Despre cealaltă achiziţie, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în numele municipiului Iaşi, tot pentru cumpărarea a 16 tramvaie, nu se ştiu foarte multe lucruri, deşi procedura a fost lansată încă de la începutul acestui an: singurul ofertant este PESA, dar MDRAP încă nu a comunicat public dacă acceptă sau nu oferta polonezilor.
 
Între timp, primarul Mihai Chirica a declarat ieri că sunt noutăţi în ceea ce priveşte achiziţiile demarate de MDRAP pentru cele 44 autobuze electrice ce ar urma să fie livrate Iaşului: 24 de autobuze cu 10 metri lungime şi 20 de autobuze cu 12 metri lungime. „În sfârşit, ne-au venit şi acordurile de parteneriat cu MDRAP atât pentru autobuzele de 10 m, cât şi pentru cele de 12 m. În total, 44 de unităţi. Speranţa noastră este să vedem cât mai repede finalizate licitaţiile şi să înceapă să ajungă la Iaşi. Noi sperăm să apară începând cu anul viitor, aşa cum este în graficul de livrare“, a declarat primarul Mihai Chirica. Conform afirmaţiilor edilului şef al Iaşului, finanţarea este asigurată.
 
Licitaţiile sunt în desfăşurare, dar MDRAP întârzie cu anunţarea furnizorilor. Achiziţia celor 32 de tramvaie şi 44 autobuze electrice reprezintă cea mai importantă investiţie în transportul local din ultimii 30 de ani. În total, este vorba despre peste 70 milioane euro, iar fondurile sunt asigurate prin intermediul fondurilor europene.

Comentarii