Petardele, posibilă cauză a incendiului din Constanța

vineri, 17 decembrie 2021, 08:57
3 MIN
 Petardele, posibilă cauză a incendiului din Constanța

Oamenii rămași fără locuințe și fără mașini au strâns din apartamente lucrurile care mai pot fi folosite. După ce a ars, blocul din Constanța a fost deconectat de la rețelele de curent și gaz și este păzit de autorități.

Unii sunt încă în stare de șoc și nu-și dau seama cum vor putea reconstrui tot ce-au pierdut într-o singură noapte. Acum stau la rude sau la prieteni.

Adolescentul reținut 24 de ore după ce a fost surprins în parcarea blocului din Constanța, cu puțin timp înainte ca imobilul să ia foc, va fi supus vineri unei expertize psihiatrice.Anchetatorii vor să afle dacă băiatul de 15 ani – suspectat de distrugere prin incendiere și vătămare corporală din culpă – are sau nu discernământ. Împreună cu un alt adolescent, de 13 ani, s-ar fi jucat cu petarde în parcarea de unde a pornit vâlvătaia.

Joi, chiar și după lăsarea întunericului, oamenii rămași fără case și fără mașini au continuat să adune din apartamente puținele lucruri care mai pot fi folosite. Unii sunt încă în stare de șoc.Sute de adulţi şi copii au ajuns pe drumuri, după ce blocul a ars ca o torţă. Acum stau la rude sau la prieteni.

Din blocul în care locuiau până ieri sute de oameni, au mai rămas, în mare parte, ziduri goale, înnegrite de funingine. Toate utilitățile au fost sistate și nimeni nu are voie să se întoarcă acasă, nu se ştie pentru câtă vreme. Cu acordul autorităţilor, aamenii au revenit însă, până seara târziu, pentru a-şi lua obiectele care au scăpat de furia flăcărilor. Cei care au mai găsit ceva.Fiica unei doamne a pierdut totul în incendiul de acum două nopţi. Femeia spune că apartamentul a fost cumpărat inclusiv cu banii pe care ea i-a trimis în ţară, din Italia.

Toată familia s-a refugiat la rude. La familie sau la prieteni au apelat toţi, de altfel, după ce au rămas pe drumuri.

Este prima noapte în care nimeni nu doarme în acest bloc. Peste 300 de persoane au fost nevoite să-și găsească o altă locuință unde să se adăpostească. Zona este delimitată și nici o persoană nu are voie să intre fără acordul forțelor de ordine, tocmai pentru a păstra în siguranță lucrurile care au mai rămas în casele oamenilor.

Un domn retrăieşte coşmarul. Când s-a întâmplat nenorocirea, era în apartament împreună cu alţi cinci membri ai familiei: soţia, fiica, ginerele şi cele 2 nepoţele – una de trei ani, cealaltă de 7 luni. Este printre cei care au dat alarma în bloc: „M-am jucat cu nepoată-mea până la ora 1. Ca niciodată, nu a vrut să doarmă. Pe la 1 şi ceva am auzit o bubuitură mică. Nevastă-mea zice: a, au început să arunce ăştia cu petarde. Și a durat cam 10 minute şi se vedeau flăcări de la geamul din față. Şi zic, băi, sculaţi, că dedesubt arde! Am bătut la toate uşile”

Printre cei afectaţi de incendiu este și preotul Claudiu Banu, inițiatorul a numeroase campanii umanitare. Când flăcările au cuprins blocul, s-a refugiat pe acoperiş împreună cu fiul său, unde căutaseră adăpost şi alţi locatari. Toţi erau în pijamale şi uzi până la piele.

„Și am coborât cu speranța că mai prindem și ziua de mâine. În noaptea aceasta am avut un Înger păzitor, care a fost cu noi”, a scris preotul pe o rețea socială.

Sursa: Pro TV

Comentarii