Plagiatorii care vor să scape nepedepsiți, protejați de majoritatea PSD-PNL-UDMR

marți, 08 februarie 2022, 19:57
2 MIN
 Plagiatorii care vor să scape nepedepsiți, protejați de majoritatea PSD-PNL-UDMR

Propunerea legislativă a USR de modificare a Legii educaţiei naţionale prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor a primit, marţi, raport de respingere în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, precizează un comunicat al formaţiunii, citat de Agerpres.

Proiectul prevedea abrogarea textelor din articolul 168 din Legea educaţiei naţionale potrivit cărora titularul unui titlu ştiinţific poate solicita renunţarea la acest titlu Ministerului Educaţiei, care ia act, printr-un ordin de renunţare, iar actul administrativ de constatare a titlului ştiinţific se anulează.

Iniţiatorii proiectului USR susţin că respingerea proiectului arată că „PSD şi PNL apără plagiatorii”.

Aceştia menţionează în comunicatul de presă că doar reprezentanţii USR au votat pentru iniţiativa legislativă, iar deputaţii celorlalte partide au invocat argumente conform cărora ar exista deja o iniţiativă cu prevederi contrare, că trebuie trase la răspundere şcolile doctorale, nu autorii sau că doctoratul este un drept câştigat la care se poate renunţa oricând.

„Fiecare dintre aceste „argumente” a ratat cu bună ştiinţă atât fondul propunerii legislative, cât şi natura doctoratului, care nu este un drept, ci un titlu ce ar trebui obţinut pe merit, prin muncă şi de care să nu te poţi dezice decât simbolic, dar nu ştergând cu buretele, în mod oportunist, toate beneficiile pe care le-ai avut până la momentul dorinţei de renunţare”, se susţine în comunicatul USR.

Potrivit comunicatului, deputaţii Andrei Miftode şi Brian Cristian au intervenit şi au încercat chiar să amendeze iniţiativa, sugerând ca măcar să nu se poată renunţa la titlu în timpul unei investigaţii deja în curs, însă aceste propuneri au fost respinse de ceilalţi membri ai comisiei.

„Plagiatorii pot sta în continuare liniştiţi, la umbra parlamentarilor care îi apără, ştiind că pot goli de obiect orice anchetă, prin simpla debarasare imediată de doctorat”, mai susţine USR.

Proiectul urmează să fie supus votului plenului Camerei şi, ulterior, Senatului, care este for decizional.

Comentarii