Plimbare virtuală pe pasajul Bucium. Cum arăta celebrul pod în 1960, când a fost construit

marți, 18 aprilie 2023, 12:14
2 MIN
 Plimbare virtuală pe pasajul Bucium. Cum arăta celebrul pod în 1960, când a fost construit

Intrarea în oraș dinspre Vaslui se face pe pasajul superior Socola – Bucium care a fost construit în 1960. 

Schițele inițiale au apărut în Revista Arhitectura într-un număr al publicației din 1960. Cele trei imagini de mai jos sunt preluate din publicație.

Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 – Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de proiectare Iași. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii, cât și lărgirea căii la 4 benzi de 3,5 metri lățime fiecare și 2 trotuare pietonale. 

Podul are o deschidere centrală de 28,50 m şi este alcătuit dintr-un sistem de 16 grinzi pre-comprimate după sistemul sovietic Korovkin; grinzile au secţiunea în T. Solidarea grinzilor prefabricate se realizează prin plăcuţe sudate pe diafragmele ce formează antretoazele. Celelalte deschideri, modulate la 20 m, s-au proiectat din grinzi cu carcase sudate tip Matarov. Ele alcătuiesc tablierele oblice, cît şi cele drepte. Rampele de acces sínt mărginite de ziduri de sprijin de beton. Pentru accesul pietonilor s-a prevăzut în dreptul pilelor triunghiulare cîte o scară”. Sursa: Revista Arhitectura, 1960, pag. 219.

Înlocuirea suprastructurii și lărgirea căii de pod și pe rampele de acces au impus și modificarea alcătuirii constructive a elevațiilor infrastructurilor.
Anul acesta urmează să intre în reparații capitale.

Amănunte legate de modernizare, AICI

Mai multe informații pe apix.ro

Comentarii