PNL propune 4 soluţii de finanţarea cluburilor sportive din oraş aflate în moarte clinică

Liberalii ieşeni o preferă însă pe o a cincea: investiţiile din partea sectorului privat.

vineri, 16 martie 2018, 02:50
3 MIN
 PNL propune 4 soluţii de finanţarea cluburilor sportive din oraş aflate în moarte clinică

„Sportul ieşean este cu un picior în groapă“, a afirmat ieri deputatul Marius Bodea. Principalul vinovat indicat de liderul liberal pentru că­derea cluburilor sportive locale este primarul Mihai Chirica.

Marius Bo­dea a enumerat „victimele“ lipsei de finanţare: echipa de rugby, nevoită să se retragă din Superligă, echipa de handbal masculin, nevoită să se retragă din Divizia Naţională – unde reuşise să ajungă după 13 ani, echipa de baschet feminin (încă din vara trecută). Liderul liberal a adăugat că nici CSM Poli nu se simte mai bine, pentru că jucătorii şi-au primit banii cu două luni şi jumătate întârziere, dar din drepturile de televizare. „Până în iunie, când vin ceilalţi bani, clubul va aduna datorii cu salarii şi taxe la stat de 7 mililoane de lei. Dacă nu se de­blochează finanţarea, clubul intră în moarte clinică, va intra în faliment“, a aver­tizat Bodea. El a amintit că bas­chetbaliştii au restanţe salariale şi mai mari, de cinci luni, iar echipa riscă să fie retrasă din competiţie.

Cititi si: CSM Poli o ia spre fund\tur\. "Banii nu ne vor ajunge nici m\car pentru a aduce clubul la zero"

Marius Bodea l-a numit pe primar „un mincinos patologic, un om fără cuvânt“, după ce, anul trecut, a promis susţinere financiară celor trei echipe (rugby, handbal şi baschet) prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean. În consecinţă, C.S. Politeh­nica a înscris toate cele trei echipe în campionate. O primă tranţă de bani (250.000 lei pentru rugby şi câte 350.000 pentru handbal şi baschet) a fost virată în luna septembrie, iar clubul de fotbal a primit un milion de lei. De atunci, „Primăria nu a mai fost virat niciun leu“, a afirmat liderul liberalilor ieşeni.Blocarea finanţării este artificială, susţine Marius Bodea, care a oferit câteva exemple şi soluţii. Un exemplu ar fi includerea în organigrama Pri­măriei a cluburilor sportive, aşa cum este CSM Bucureşti. Apoi, finanţarea poate fi acordată în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general (exemplul CJ Brăila care susţine astfel clubul HC Dunărea).

Cititi si: Chirica, după ce a fost numit "groparul sportului ieşean": "Sunt principalul susţinător"

Primăria ieşeană a pregătit un proiect în baza acestei legi, aflat în dezbatere publică, „însă este foarte târziu“ pentru campionatul în curs, a apreciat Bodea. A treia soluţie este OUG 38/2017, despre care deputatul liberal l-a asigurat pe primar că este în vigoare şi că poate să acorde fonduri atât cluburilor sportive de drept pu­blic, cât şi private, în baza prevederilor ei. Nu în ultimul rând, Fundaţia Sportului Ieşean – alimentată însă cu bani tot de la bugetul local. „Ar trebui să găsim soluţii pentru ca privaţii să in­vestească din ce în ce mai mult în sportul ieşean“, şi-a prezentat Marius Bodea opţiunea liberală, adăugând însă că oprirea bruscă a finanţării din partea admi­nistraţiei locale este „o aberaţie“. 

 

Comentarii