Pogacar a dărâmat Bastilia

joi, 15 iulie 2021, 01:43
2 MIN
 Pogacar a dărâmat Bastilia

De ziua naţională a Franţei, ciclistul sloven a câştigat cea mai dificilă etapă din „Marea Buclă”

 

Rutierul sloven Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a câştigat, miercuri, etapa a XVII-a Turului Franţei, finalizată la Col du Portet, la altitudine de 2215 metri. El i-a devansat cupe danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma, la 3 sec) şi ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadiers, la 4 secnde), singurii care au reuşit să-l urmeze până la sosire. Locul al IV-lea i-a revenit franncezului David Gaudu (Groupama-FDJ), la 1:19. Slovenul de 22 de ani este la al doilea succes în această ediţie, după contratimpul de la Laval din etapa a V-a. El s-a impus în trei etape anul trecut, la prima sa participare.

Etapa de astăzi a fost extrem de dificilă, cu trei căţărări de categoria I şi una de categorie specială. Din cei şase ciclişti care au format evadarea iniţială, patru erau francezi care sperau la un succes de ziua lor naţională. Deşi evadaţii au avut avans chiar şi de opt minute, doar doi au rezistat, Anthony Perez (Cofidis) şi Dorian Godon (AG2R). Dar o astfel de etapă specială nu putea să nu stârnească „poftele” favoriţilor din pluton, astfel încât la începerea chinului de pe Col du Portet (aproximativ la 16 km) , cei doi au pierdut jumătate de ecart. Ei n-au rezistat prea mult la atacul furibund al lui Pogacar cu 8,5 km înaintea finişului, atac la care au răspuns doar Jonas Vingegaar (Jumbo Visma), Rigoberto Uran (Education Nippo) şi Richard Carapaz (Ineos), Uran fiind primul care a cerat. Danezul şi slovenul au colaborat la trenă, dar Carapaz a stat la cutie, păstrându-şi resurse de a ataca cu 1,5 km înainte de finiş. În cele din urmă, Pogacar a declanşat atacul final, Vingegaard care părea „rupt” a revenit şi l-a depăşit pe ecuadorian

Clasamentul general reflectă pe cel al etapei. Uran a dispărut de pe podium, Pogacar are 5:39 în faţa lui Vingegaard şi 5:43 faţă de Carapaz. Astîzi, va avea loc etapa a XVIII-a, ultima în Pirinei, între Pau şi Luz-Ardiden, lungă de 129,7 km.

 

 

Comentarii