Poimâine începe la Iaşi festivalul Bridge Delivery. Azi şi mâine puteţi să-i vedeţi la lucru pe artiştii ce pictează de zor Pasajul Băncilă, alături de Harcea Pacea

miercuri, 20 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Poimâine începe la Iaşi festivalul Bridge Delivery. Azi şi mâine puteţi să-i vedeţi la lucru pe artiştii ce pictează de zor Pasajul Băncilă, alături de Harcea Pacea

Dacă treceţi în aceste zile calea ferată pe jos, în zona Ţigarete, aveţi şansa să-i vedeţi la lucru pe câţiva dintre artiştii murali care şi-au propus să acopere Pasajul Octav Băncilă cu desene inspirate din viaţa şi din picturile acestuia. Până vineri, lucrările vor fi gata, promit aceştia. Şi asta pentru că, de vineri şi până duminică, Pasajul Octav Băncilă va fi locul în care se va organiza festivalul Bridge Delivery, un eveniment derivat din Street Delivery Iaşi.

 

“Bridge Delivery este un festival, la a doua ediţie, o colaborare între Asociaţia Artipic şi echipa care a organizat Street Delivery în toţi anii de până acum, e realizată cu sprijinul Fundaţiei Cărtureşti şi constă într-un weekend de activităţi, mare parte în aer liber, concerte de muzică live de jazz, blues, o să fie şi muzică electronică, o să fie şi standuri, vendori, ONG-uri”, a explicat pentru Ziarul de Iaşi Adrian Cîrdei, unul dintre organizatorii evenimentului.

Numele de artist al lui Adrian e Harcea Pacea şi multe dintre desenele de pe clădirile din Iaşi îi poartă semnătura: “E un vis de-al meu, de prin 2017-2018, să pictăm Pasajul Octav Băncilă. Am mai avut tentative şi acum câţiva ani, dar podul era încă în perioada de garanţie. Imediat ce a trecut acea perioadă de 5 ani în care nu avem voie să intervenim asupra lui, am făcut demersuri să obţinem acordul Primăriei să putem picta zidurile de sprijin şi stâlpii podului. Mi se pare potrivit, am văzut şi în alte oraşe pasaje subterane şi supraterane care sunt adevărate galerii de artă urbană – este chiar şi în Bucureşti, Podul Basarab, care are toate picioarele pictate – şi m-am gândit: <De ce să nu facem şi la noi? Mai ales că Octav Băncilă a fost pictor. Poate nu toată lumea ştie asta, şi am zis că s-ar potrivi”.

Anul trecut, tot prin intermediul Asociaţiei Artipic, Harcea Pacea şi artiştii invitaţi în cadrul proiectului Regenerarte Urbană au pictat zidurile podului din zona liniei de tramvai spre Păcurari, realizând, între altele, un portret imens al lui Octav Băncilă, ce poate fi admirat pe unul din pilonii de susţinere ai pasajului.

“Eu organizez, ofer consultanţă pe partea de logistică, de materiale necesare, vorbesc cu artiştii, îi invit, ne coordonăm la nivel de schiţe, ce tematici să abordăm. Tematica generală este viaţa şi activitatea lui Octav Băncilă. Kami, în colţ, o să aibă trei personaje, făcute în stilul ei, că e grafician ca formare, Maria o să meargă cu ceva mai decorativ, pentru că ea e absolventă de Facultate de Arte Murale. O să avem şi un exponent al părţii de graffitti, un artist local, foarte prolific, apoi urmează zona mea şi s-au mai arătat doritori, aşa că am adus nişte studenţi de la Facultatea de Arte”, a dezvăluit Harcea Pacea.

Maria, artista prezentată de Harcea Pacea ca fiind absolventă de Facultate de Arte Murale, preferă să fie numită Frag.Menta. Despre desenul pe care îl va face pe unul dintre zidurile podului, Frag.Menta spune că “este inspirat din multele peisaje cu flori ale lui Octav Băncilă, era pasionat de naturi statice, ghivece cu flori. Şi m-am lăsat inspirată de opera lui şi am adăugat o notă personală”. Pentru că, mai subliniază ea, “pe mine mă interesează foarte mult zona meditaţiei, a descoperii de sine. Şi am introdus şi un personaj. Este vorba de o călătorie în natură, pentru a ne redescoperi pe noi şi echilibrul interior”.

Cu salopetele pline de vopseluri colorate, artiştii plănuiesc să rămână pe schele de dimineaţă până seara, astfel încât vineri podul să fie deja colorat. Anul acesta ei desenează pe porţiunea de zid a podului din zona Ţigarete. La distanţă de câteva linii de cale ferată şi cele de tramvai, în parcul Octav Băncilă va fi instalată o mică scenă, iar în apropiere vor fi chioşcurile vânzătorilor stradali. O parte dintre evenimente vor avea loc şi în ceainăria “Colea”, un business care a apărut anul trecut, inspirat tocmai de proiectul de regenerare urbană a pasajului Octav Băncilă.

“Ideea <crâşmei> mi-a venit anul trecut, când au făcut ei evenimentul şi ţineau chiar în spaţiul ăsta , tuburi cu vopsea, scaune, mese, umbrele. Şi atunci, combinat cu faptul că nu am de unde să merg să-mi iau o cafea prin zonă, m-am gândit să fac cafenea. Deci eu m-am luat după ei”, mărturiseşte Vlad Stoica, realizator de evenimente, al cărui nume e strâns legat de Toboşariada, de exemplu. “Aşa că oamenii au vrut să mă includă şi pe mine în proiect anul ăsta, normal. Iar lume o să fie la eveniment, vor veni oamenii. Există o droaie de oameni care stau pe aici, din Păcurari, Alexandru, Gară. Şi asta numai dacă vorbim de cei din proximitate. Vor fi organizate ateliere pentru copii, discuţii despre literatură, o parte aici, la mine, o parte afară”, a mai explicat Vlad Stoica.

De fapt, mai spun organizatorii festivalului, proiectul Regenerarte Urbană îşi propune să redea oamenilor spaţiile publice, iar Bridge Delivery e o ocazie de a lansa noile picturi, într-un cadru care aduce comunitatea împreună. 

(Pentru informatii despre eveniment, puteţi urmări pagina de Facebook Bridge Delivery – https://www.facebook.com/events/1427774704433727)

Credit FOTO: Ciprian Minea si Cristina Petrache 

Comentarii