Politehnica Iași: Iubirea suporterilor, batjocura şefilor

joi, 19 decembrie 2019, 02:43
5 MIN
 Politehnica Iași: Iubirea suporterilor, batjocura şefilor

Conform unui sondaj,Poli este a şaptea cea mai iubită echipă din ţară, a treia din provincie * Ambrosie şi-a respins singur demisia, apoi şi-a recunoscut diversiunea. Apar noi dedesubturi legate de dinamitarea echipei, pentru a-l lucra pe antrenorul Teja şi a-l aduce pe Flavius Stoican

 

La comanda cotidianului “Gazeta Sporturilor”, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, GfK, a realizat un sondaj pentru a afla preferinţele suporterilor din România. În clasamentul celor mai iubite echipe din ţară, Politehnica Iaşi ocupă un onorant loc VII. Deşi nu are niciun titlu de campioană şi nicio Cupă a României, Poli devansează, printre altele, echipe cu vitrinele pline de trofee ca Petrolul Ploieşti, Viitorul Constanţa şi FC Argeş precum şi un club de mare tradiţie, U Cluj. În faţa Politehnicii se află doar două formaţii din provincie (!), CSU Craiova şi CFR Cluj, echipe de top, cu infrastructură şi buget demn de elită, situate pe poziţiile III şi IV. În rest, Iaşul e depăşit numai de grupări bucureştene: FCSB, Dinamo, Steaua şi Rapid.

Clasamentul este cu atât mai surprinzător cu cât Poli e condus lamentabil, incompetenţa, lipsa de scrupule şi respect dându-şi strâns mâna în Copou. Iar efectele sunt vizibile în clasament. Ultimul asalt la inteligenţa ieşenilor a fost reacţia preşedintelui executiv Adrian Ambrosie în această săptămână, după ce a fost criticat de fani şi de primarul Iaşului, Mihai Chirica. Ambrosie a aruncat praf în ochi, spunând că ţine cont de opinii şi îşi dă demisia în alb. Deşi demisia este un act unilateral, marţi seară a apărut un comunicat stupefiant al Consiliului Director. Nereuşind să încropească nici măcar două fraze coerente, bâlbâindu-şi până şi denumirea (ba Consiliul Director, ba Comitetul Director), organismul care conduce clubul i-a respins demisia lui Ambrosie, cu UNANIMITATE de de voturi. Adică Ambrosie, membru în Consiliu, a respins demisia preşedinelui executiv Adrian Ambrosie! Ceilalţi membri ai CD sunt Leonid Antohi, Mircea Ursu, Ioan Apostol şi Ion Melinte.

 

“Lucrături” în defavoarea clubului

 

În paralel, au apărut noi elemente care pot explica prăbuşirea dramatică a echipei, generată de factori interni.

După cum v-am informat, una dintre cauzele lipsei de rezultate a fost ruperea vestiarului, generată şi de discuţiile inconştiente purtate cu fostul antrenor, compromisul Flavius Stoican. Tehnician susţinut de Ambrosie, care l-a avut ca aliat pe Nucu Antohi, recent pus în fruntea Centrului de Copii şi Juniori, unde se mai află un alt conducător, Marian Moldovan. Deşi Antohi junior ieşea des la masă cu actualul antrenor, Mihai Teja, fiul preşedintelui Consiliului Director, care se implică serios în bucătăria echipei mari, susţinea revenirea lui Stoican. În paranteză fie spus, şi ultimul poza în bun amic cu Teja.

Coincidenţă, în acelaşi timp cu intensificarea discuţiilor cu Stoican, precum şi cu alţi “copii” ai acestuia, plecaţi din Copou, jucători ieşeni cu care Ambrosie discută mult, piese de bază precum Frăsinescu, Mihalache, Bădic, au căzut brusc, fie în randament, fie din punct de vedere medical. Toţi fotbaliştii amintiţi au fost şi elevii lui Stoican la Politehnica. În plus, nemulţumirile legate de creşterea semnificativă a duratei antrenamentelor faţă de sezonul trecut au crescut. Mai mult, deşi a fost avertizat că diferenţierea de plată a grupului va rupe vestiarul, Ambrosie a decis să achite salariile a 15 fotbalişti în avans, până pe 15 martie 2020, şi să-i lase pe alţii cu retribuţii restante. Coincidenţă, mulţi dintre cei din primul grup nu au mai tras (Chelaru, amic bun cu Bădic şi Mihalache, aproape că a refuzat să intre pe teren în partida cu FCSB!), Breeveld şi Diallo, neplătiţi la timp, au gafat flagrant, iar junii din grupul Horşia, şi ei cu retribuţiile neprimite, nu au mai jucat nimic.

 

Teja nu vrea să fie ţap ispăşitor

 

Discuţiile cu Stoican şi deciziile conducerii care au fracturat vestiarul, nu i-au picat deloc bine lui Mihai Teja. Dacă iniţial se gândea să plece fără pretenţii după meciul cu Hermannstadt, tehnicianul şi-a reconsiderat poziţia. Extrem de supărat de pierderile de memorie ale conducerii legate de planurile făcute în vară, de faptul că alţii îşi arogă merite pentru lucruri pe care le-a făcut antrenorul, şi, mai ales, de intrigile ţesute pentru a-l înlocui, Teja nu va accepta să fie scos ţap ispăşitor şi să deconteze singur erorile trupei preocupate doar de buzunarele proprii şi nu de fotbalul ieşean. Poziţia a fost sugerată de antrenor ieri, într-o conferinţă de presă. “Există un contract” a spus Teja, care s-a referit şi la meciul de sâmbătă, de la Sibiu: “Ne dorim foarte mult să ne ridicăm moralul, să plecăm în vacanţă mai bucuroşi. O victorie ar însemna foarte mult, ne-ar dezmorţi un pic”.

 

Pericol de retrogradare

Şeful băncii tehnice a spus că se impune o analiză amănunţită în iarnă, principala întrebare la car trebuie să se răspundă fiind: “De ce în prima parte am mers bine şi în a doua nu?”. O explicaţie oferită de Teja a fost: “În primele opt etape a fost un miracol de la Dumnezeu. Am căpătat noi încredere, deşi am pornit fără jucători şi am profitat de faptul că celelalte echipe nu erau organizate. În plus, am avut şi probleme psihologice. La Poli nu putem aduce psiholog”. Antrenorul a prezentat câteva realizări: “Să nu uităm cu cine am plecat în cantonament. Un mijlocaş dreapta, Danale, un mijlocaş stânga – Pipoş, doi atacanţi, Zaharia şi Moldovan. Niciunul nu mai e aici. Patru mijlocaşi centrali, Fr. Cristea, Laurenţiu Rus, Teixeira şi Loshaj. Doar Loshaj şi Francisc au rămas. Au fost un fundaş dreapta – Gallego, doi fundaşi stânga, Panţîru şi Negrea, care au plecat şi trei stoperi, Mihalache, Frăsinescu şi Rusu, care a plecat. Am reuşit să stăm 11 etape în play-off, am vândut jucători de 500 000 de euro şi suntem acum pe locul X. Joacă ieşenii Francisc Cristea şi Târnovanu. Ce e aşa de grav?”.

Mihai Teja a tras un semnal de alarmă privind iarna: “Trebuie să ne întărim în iarnă. Trebuie completat lotul, pentru că vor veni suspendări, accidentări. Trebuie să avem o echipă cât de cât competitivă pentru a nu retrograda!”.

Partida dintre Hermannstadt şi Poli, de sâmbătă, va începe la ora 14:30.

Comentarii