Politehnica: vin banii la băieţi

joi, 30 aprilie 2020, 01:43
3 MIN
 Politehnica: vin banii la băieţi

 

 

S-au încasat o treime din salariile pe februarie şi o parte din drepturile pentru şomajul tehnic din ultima perioadă a lunii martie

 

După o lungă perioadă în care cardurile angajaţilor Politehnicii Iaşi au avut mişcări doar la capitolul “ieşiri”, de ieri au început să mai apară şi ceva “intrări”. Informaţiile prezentate de Ziarul de Iaşi în legătură cu plata a aproximativ o treime din salariile pe luna feburarie s-au confirmat, mai mulţi jucători şi angajaţi spunând că au încasat banii amintiţi. Plăţile salariale, de circa 60 000 de euro, s-au făcut după ce în aceste zile au fost lichidate datoriile care împiedicau licenţierea, cifrate la aproximativ 80 000 de euro. Reamintim, Poli a obţinut în ultima perioadă 140 000 de euro: 60 000 de euro de la antrenorul Mircea Rednic şi 45 000 de euro de la un prieten al preşedintelui Consiliului Director, Leonid Antohi, sub formă de împrumut precum şi 35 000 de euro de la CSU Craiova, parte a transferului de 150 000 de euro a fotbalistului Kamer Qaka, efectuat vara trecută.

Veşti bune au primit, în plus, cei care colaborează cu Politehnica pe baza contractelor individuale de muncă. Aceştia au încasat şomajul tehnic pentru perioada 24-31 martie după ce Poli a primit fondurile necesare de la bugetul de stat şi a plătit imediat banii. Plăţile prompte s-au făcut şi pentru că toate organizaţiile care beneficiază de ajutor de la stat sunt obligate să vireze în maximum trei zile banii primiţi pentru salariaţii intraţi în şomaj tehnic. Şefii Politehnicii speră ca în zilele următoare să încaseze şi fondurile pentru angajaţii care colaborează sub forma contractelor de activitate sportivă (CAS), urmând ca astfel să se închidă şomajul tehnic din martie. Aproape toţi jucătorii şi antrenorii sunt angajaţi la Poli cu astfel de CAS.

Drepturile financiare pentru ultima perioadă a lunii martie vor fi simbolice. Ele rezultă prin repartizarea a aproximativ 500 de euro, atât cât e maximul şomajului tehnic lunar, la cele zece zile în care contractele au fost diminuate. Pentru primele 23 de zile ale lunii, angajaţii Politehnicii au dreptul să încaseze salariile întregi, conform contractelor existente, plata urmând să fie făcută de club.

Pentru luna aprilie, care a fost toată de şomaj tehnic, plăţile vor fi făcute spre finalul lunii mai. Până acum, se ştie că şi în primele 15 zile ale lunii mai se va sta în şomaj tehnic la Poli. O decizie legată de ce se va întâmpla cu salarizarea angajaţilor Politehnicii după 16 mai va fi luată zilele viitoare, în funcţie de ce se va hotărî în legătură cu reluarea antrenamentelor şi competiţiilor fotbalistice din ţară.

Trăgând linie, angajaţii Politehnicii mai au restanţe salariale de circa o lună şi jumătate, câte două treimi din retribuţiile pe lunile februarie şi martie, care sunt la cote normale. În ce priveşte şomajul tehnic, care va fi acordat tot de Poli, dar cu bani de la stat, pentru perioada 1 aprilie – 15 mai sau, în unele cazuri, 24 martie – 15 mai, acesta nu poate fi trecut la restanţe, termenele de plată nefiind depăşite.

Comentarii