Poliţist condamnat pentru mită: a luat 200 de euro de la o şoferiţă

sâmbătă, 23 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Poliţist condamnat pentru mită: a luat 200 de euro de la o şoferiţă

Supraveghere timp de trei ani şi interzicerea practicării meseriei de poliţist, tot pe o durată de trei ani. Aceasta este pedeapsa pentru luare de mită aplicată unui poliţist care în luna mai ar fi trebuit să amendeze o şoferiţă pentru încălcarea legislaţiei rutiere. 

În loc s-o amendeze, i-a cerut acesteia o sumă între 300 Euro şi 500 Euro, “susţinând că poate aplica sancţiunea contravenţională unei alte persoane”, după cum avea să precizeze comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, instituţie care a solicitat arestarea preventivă a poliţistului.

Şoferiţa a sunat la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Poliţiei şi a anunţat incidentul. Poliţistul Adrian Alupului a fost astfel, prins în flagrant în timp ce încasa 200 de euro din banii pretinşi. “La data de 04.05.2023, în jurul orei 15:25, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul A.A.L. a primit suma de 200 Euro de la denunţătoare, respectiv două bancnote a câte 100 Euro, în legătură cu neîndeplinirea unui act care intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în scopul de a nu aplica o sancţiune contravenţională şi sub pretextul de a găsi denunţătoarei o persoană dispusă să îi fie aplicată sancţiunea contravenţională în locul acesteia”, se mai arată în comunicatul semnat de prim procurorul Radu Cătălin Ţocu.

În acelaşi timp, reprezentantul Parchetului atrăgea atenţia că “Fapta cercetată este rezultatul unui flagrant. Facem precizarea că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Cazul poliţistului a ajuns la Tribunalul Iaşi, iar vineri 22 septembrie, judecătorii l-au condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare, dar au dispus “suspendarea executării pedepsei închisorii aplicate sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani”. În acelaşi timp, magistraţii au dictat încetarea arestului la domiciliu şi punerea în sa libertate. În schimb, i-au interzis unele drepturi, cum ar fi acela “de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – aceea de poliţist – pe o durată de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de «luare de mită»”. Totuşi, înainte de a-şi pune casca-n cui, poliţistul mai are la dispoziţie zece zile în care poate formula apel împotriva soluţiei găsite de magistraţii Tribunalului Iaşi. 

Comentarii