De Business

Punem punctul pe știi

Poza de moment a patru mari producători de carne şi pâine din Iaşi. Inflaţia se vede în spate

vineri, 25 august 2023, 01:50
7 MIN
 Poza de moment a patru mari producători de carne şi pâine din Iaşi. Inflaţia se vede în spate

Made in Iași: avem în județul nostru cel puțin 17 firme care asigură producția alimentelor de bază, respectiv carne, pâine, lactate și brânzeturi. Afacerile acestor producători din Iași ale căror produse ajung pe mesele românilor, dar și peste graniță au ajuns anul trecut la aproape 1,21 mld. lei (circa 244 mil. euro), o creștere de 30% față de anul 2021, când cifra de afaceri totală s-a ridicat la aproximativ 934 mil. lei (188 mil. euro). 

Totuși, dacă Iașul numără câțiva producători importanți de carne şi preparate din carne, de pâine, de lactate şi brânzeturi, cum sunt Kosarom SA, Fermador, Avastar, Marcel, Agrocom Strunga, Compan SA și Agropan Impex (Panifcom), nu avem în județ nicio fermă de creștere a păsărilor pentru ouă de consum.

Dependenţi de vreme, de preţuri şi de criza din Ucraina

„Ziarul de Iași” a discutat cu o parte dintre oamenii de afaceri care conduc aceste firme cu activitate în industria alimentară, care au pus în mare parte majorarea afacerilor de anul trecut pe seama inflației, fiind materii prime la care prețurile s-au dublat sau chiar triplat, pe lângă scumpirile la energie, gaze naturale și combustibili. Din cauza acestor factori, implicit au crescut și prețurile de vânzare practicate de producători. „Noi suntem dependenți de vreme, de prețuri, de criza din Ucraina, de ce se întâmplă în Polonia, oricine este în jurul nostru are o influență asupra noastră, a sectorului alimentar, în general”, spune Cătălin Mihalache, proprietarul Fermador.

Profitul net cumulat al acestor 17 firme locale cu activitate în industria alimentară a fost de 105 mil. lei (21 mil. euro) anul trecut, mai mare cu 67% comparativ cu 2021, când producătorii ieșeni au obținut împreună un câștig net de circa 63 mil. lei (12,7 mil. euro). 

Analiza a fost realizată de „Ziarul de Iași” pe baza informațiilor colectate de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, Camera de Comerț și Industrie (CCI) Iași și Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Trebuie precizat faptul că lista companiilor ieșene prezentate în acest articol nu este una exhaustivă și nici nu ne-am propus să realizăm un top al celor mai mari firme din acest domeniu după cifra de afaceri sau profit, ci am încercat să îi includem pe cei mai reprezentativi jucători de pe piața ieșeană de profil pentru a obține o imagine orientativă a producției alimentelor de bază pe plan local. Aceste 17 firme care au unități de producție în județul Iași au avut anul trecut un număr total de 3.213 angajați.

Potrivit datelor CCI Iași din Breviarul Economic al județului Iași ediția 2023, anul trecut erau înregistrate 353 de firme în județul nostru cu activitate în industria alimentară (care includ și alte alimente de bază, care nu au fost luate în calcul în acest articol), din care doar 253 au raportat o cifră de afaceri peste zero lei. În total, cifra de afaceri a acestor firme a ajuns anul trecut la 311 mil. euro, mai mare față de anul 2021 cu 48%, având în vedere faptul că afacerile au însumat atunci 210 mil. euro.

Cu o fermă la Podu Iloaiei, firma Fermador (prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre) este controlată de Cătălin Mihalache și a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 224,7 mil. lei, mai mare cu 48% față de un an în urmă, și un profit net de 38,7 mil. lei, de patru ori mai mare față de anul 2021. Societatea a raportat la MFP un număr mediu de 557 de angajați în 2022. Când vine vorba despre creșterea cifrei de afaceri, Mihalache arată că factorul principal a fost inflația. „Cred că 90% este inflație, deși poate am vândut mai mult anul trecut ca în 2021. Gândiți-vă că sunt materii prime care s-au scumpit de două sau chiar de trei ori. Cerealele erau în 2021 aproape 800-900 lei, anul trecut au ajuns la 1.800 de lei

Uleiul era în 2021 aproape 600 de dolari tona, anul trecut a ajuns și la 3.000 de dolari tona, însă acum cumpărăm cu aproape 1.280 de dolari tona. Prețul energiei a crescut, toată lumea trece prin aceleași majorări de prețuri generale. Inflația a fost copleșitoare. Am contractat ulei, de exemplu, iar poate între timp s-a mai ieftinit, dar contractul meu trebuie executat la 1.280 de dolari/tonă. La energia electrică să spunem că ne protejează statul, avem un tarif de un leu, dar toate avantajele noastre in investiții s-au șters, pentru că toți cumpărăm energia la același preț. (…) Din punctul meu de vedere, în sectorul alimentar nu poate face nimeni nicio pregătire pentru ca la anul, să zicem, să fim mai bine pregătiți. Nu avem ce cumpăra astăzi ca să ne fie mai bine la anul. Noi suntem dependenți de vreme, de prețuri, de criza din Ucraina, de ce se întâmplă în Polonia, oricine este în jurul nostru are o influență asupra noastră, a sectorului alimentar, în general”, a explicat Cătălin Mihalache pentru „Ziarul de Iași”.

Mare parte a creşterii se datorează inflaţiei

Kosarom SA este unul dintre cei mai mari producători şi procesatori de carne de porc şi de pui de pe piața locală, firma fiind controlată de Neculai Apostol. Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 219,7 mil. lei, un avans de 19% față de 2021, la care a obținut un profit net de 9 mil. lei, cu o medie de 530 de angajați. În 2021, cifra de afaceri a fost de 185 mil. lei, iar profitul net de 8,5 mil. lei. Un procent de aproape 35% din tot ce produce Kosarom în județul nostru merge în alte țări. 

„Este inflația, a mai crescut și volumul vânzărilor, însă mare parte a creșterii este datorată inflației, care și-a spus cuvântul. Sperăm să vină vremuri mai bune legate de tot ce înseamnă energie, gaze naturale, acestea ne-au dat mari bătăi de cap. La exporturi am mai mărit puțin prețurile, a lovit și acolo inflația, dar nu la fel de mult ca la noi. Exportăm în Germania, Spania, Anglia, Irlanda, Italia, cam 35% din tot ceea ce producem merge la export. Așteptăm poate prețuri mai bune la cereale, iar dacă se va întâmpla asta, probabil se va stabiliza puțin situația. Prețul la grâu este între 850-900 de lei/ tonă, la porumb încă nu sunt încă prețurile stabilite în piață, orzul este undeva între 700-750 de lei. (…) Sunt prețuri mai mari față de anul trecut când, de exemplu, înainte să intre cerealele din Ucraina, nu se vindea grâul fără 2 lei și s-a tranzacționat undeva la 1,6-1,8 lei, acum a mai scăzut, dar în același timp s-au scumpit toate inputurile, tot ce înseamnă cartoane, etichete, totul este în lanț. Noi încercăm să scoatem produsele cât mai accesibile în piață, dar fiind scumpirile acestea în lanț este mai greu, sunt cheltuieli mari”, a explicat Lucian Apostol, managerul Kosarom.

Producătorul de carne Avastar din Pașcani a avut o cifră de afaceri anul trecut de 190,9 mil. lei, mai mare cu 34% față de 2021, și un profit net de 7,4 mil. lei, în creștere cu 14% față de 2021, raportând la MFP 244 de angajați. Proprietarul Avastar, Vasile Pleșca, ne-a declarat: „Creșterea este datorită inflației, nu a consumului. Creșterea volumului de vânzări este nesemnificativă, până în 2%, zic eu. Ne-am confruntat cu o perioadă dificilă. Mai, iunie, iulie au fost trei luni foarte dificile, în care vânzările au scăzut cu 30%-40%, iar asta nu doar la noi. Nu vorbesc despre pasăre, căci am înțeles că a fost mai ieftină, dar la porc și carne de vită a fost mai slab în perioada aceasta. Nu știu cum va fi peste un an, doi, în primul rând nu există stabilitate, dar cred că va fi mai greu”, ne-a declarat Vasile Pleșca.

Nu vedem bine situaţia pe anul viitor

Producătorul de pâine Țac-Țac a obținut în 2022 o cifră de afaceri de 23,7 mil. lei, cu 29% mai mult comparativ cu 2021, când afacerile au fost de 18,3 mil. lei, și un profit net de 1 mil. lei anul trecut, jumătate față de anul anterior. A raportat un număr mediu de 152 de angajați la finele anului 2022. Firma este condusă de Zinica Vatamanu.

„Este o creștere datorată inflației, nicidecum volumului de vânzări, care chiar a mai scăzut anul trecut. Au crescut prețurile la materii prime accelerat, aproape o dată la trei luni ne apăreau alte prețuri. Uleiul, zahărul, drojdia, făina, la toate au crescut prețurile, o creștere semnificativă. Noi aveam și contracte încheiate și nu puteam merge cu prețuri mai mari, am crescut la rândul nostru prețurile produselor, dar nu cu mult, ci cât să ne scoatem materia prima, nu mai spunem salariile și altele. (…) Nu mai amintesc de prețurile la gazele naturale, energie, chiar cu toate plafonările existente ne-au dat mari bătăi de cap. Noi nu vedem deloc bine situația pe viitor. Am auzit că se are în vedere reducerea plafonării la energie, iar atunci nu știu cum o să facem. Pe lângă asta, va crește salariul minim, vor să ne dea jos și facilitățile care erau în industria alimentară, așadar va fi foarte greu, nu știu cum o să ne descurcăm”, ne-a declarat Zinica Vatamanu.

Comentarii