Prefectura se spală pe mâini. Aveţi titluri de rectificat? La instanţa de judecată cu voi!

vineri, 04 mai 2018, 02:02
4 MIN
 Prefectura se spală pe mâini. Aveţi titluri de rectificat? La instanţa de judecată cu voi!

Procedura de corecţie a titlurilor scrise greşit a fost suspendată de instanţă. Comisia Judeţeană de Fond Funciar trebuie să-şi asume corecturile administrative, afirmă cei de la Primăria Miroslava, care au contestat regulamentul. Prefectul şi directorul OCPI sunt de părere că, în acest moment, doar în instanţă se mai pot face rectificări.

De mai bine de două luni, rectificările pentru titlurile de proprietate scrise greşit sunt blocate. O decizie a Judecătoriei Iaşi a suspendat, la cererea Primăriei Miroslava, un regulament prin care Instituţia Pre­fec­tului realiza corecţii administrative, res­pectiv litere dintr-un nume, număr de parcelă etc. – dar nu şi modificări de suprafaţă sau amplasament. Adoptată în septembrie 2016, Hotărârea 294 stabileşte regulile de organizare şi funcţionare ale Comisiei judeţene de fond funciar. Motivul pentru care cei din Miroslava au atacat hotărârea menţionată a fost cantitatea uriaşă de documente care trebuia să însoţească cererea de rectificare. Practic, solicitantul trebuia să depună din nou toate actele doveditoare – cerinţă cu care Comisia Locală de Fond Funciar Miroslava nu a fost de acord. Prin urmare, în prezent, toate dosarele de rectificare ajung în instanţă.

Cele trei variante ale prefectului

Prefectul Marian Şerbescu a confirmat „îngheţarea“ regulamentului adoptat de Comisia Judeţeană de Fond Funciar, precizând că emiterea titlurilor noi nu este afectată.

În ceea ce priveşte corectarea titlurilor, o soluţie ar fi aplicarea Ordo­nanţei 35/2016 (care completează Legea 7/1996, a cadastrului) pentru intabulare cu date incerte, a explicat prefectul – care a subliniat că această rezolvare e valabilă doar pentru terenuri extravilane.

O altă variantă de rectificare este de­punerea unei cereri de intabulare la Oficiul de Cadastru. „OCPI va respinge intabularea pe motiv că e greşită parcela sau tarlaua. Cu acest refuz, solicitantul mer­ge în instanţă unde cererea i se judecă în procedură de urgenţă“, spune Marian Şerbescu.

La fel şi dacă dosarul este depus la Prefectură, la Comisia Judeţeană de Fond Funciar, care, „neavând regulament, va da hotărâre de respingere, iar cererea de rectificare ajunge tot la instanţă“.

„Noi sperăm că, în cel mai scurt timp, instanţa va decide pe fond asupra regulamentului: dacă vom câştiga, vom continua ca şi până acum; dacă regulamentul va fi anulat, vom vedea care sunt motivele de nelegalitate şi le vom corecta“, a mai spus prefectul.

„Este firesc să se ceară fişele de validare ale titlurilor, chiar dacă este vorba de rectificare“, ne-a declarat, la rândul său, Bogdan Şavlovschi, directorul Ofici­ului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

El a explicat că, dacă legea este clară în privinţa emiterii titlurilor de proprietate, pentru corectarea unor greşeli a fost nevoie de emiterea acelui regulament acum suspendat. Pe de altă parte, directorul OCPI a remarcat că s-au înregistrat şi cereri de „rectificare la rectificare“.

„OCPI face doar acele rectificări care implică transcrierea greşită de pe fişa aflată la noi pe titlu – ceea ce reprezintă un număr infim de cazuri“, a mai spus Bogdan Şavlovschi, confirmând că celelalte cereri sunt respinse şi ajung în instanţă.

Rectificare doar pe cale administrativă. În viitor

„Hotărârea era în neconcordanţă cu dispoziţiile legilor privind fondul funciar“, ne-a explicat Lorela Dumitrescu, consilierul juridic al Primăriei Miroslava. „În Legea 18 (1991), în Legea 1 (2000), în Legea 169 (1997) se spune foarte clar în ce condiţii se rectifică, cine rectifică şi ce acte sunt necesare pentru corectarea unui titlu de proprietate“, a spus consilierul. „Dacă în acest moment nu se gă­seşte o anexă de validare a unui titlu emis în anii ’90, de exemplu, Comisia Jude­ţeană de Fond Funciar refuză rectificarea, în condiţiile în care aceeaşi co­misie emisese acel titlu cu 20 de ani în urmă“, a arătat Lorela Dumitrescu.

Ea a adăugat că aceste rectificări se justifică prin schimbarea în acest răstimp a indicatorilor topo-cadastrali, astfel că nu mai coincid parcelele şi tarlalele. Consilierul juridic a subliniat că scopul contestării acestui regulament nu este atât cererea tuturor documentelor pe raza cărora s-a emis un titlu, ci simplificarea procedurii de rectificare şi efectuarea ei doar pe cale administrativă. „Este singurul judeţ unde nu se face aşa“, a mai spus reprezentanta Primăriei Miroslava.

Cât pri­veşte Comisia Judeţeană de Fond Funciar, „ea nu mai poate uza de acel regulament, dar poate să-şi facă treaba în baza legii“, a conchis consilierul, arătând că recti­ficările pot fi făcute conform articolelor 58 şi 59 din Legea 18/91.

Amintim că, anul trecut, au fost peste 2.000 de solicitări de rectificare, cele mai multe venind de la Ţibăneşti (78), Miro­sloveşti (69) şi Tomeşti (67). De la depu­nerea unui dosar de rectificare şi până la corecţia propriu-zisă poate să treacă şi un an. Astfel, în 2017, mai puţin de 700 de astfel de dosare au fost finalizate.

Comentarii