Premieră în transplantul de organe de porc la om. Speranțe pentru milioane de bolnavi grav

vineri, 18 august 2023, 07:14
3 MIN
 Premieră în transplantul de organe de porc la om. Speranțe pentru milioane de bolnavi grav

De peste un secol, oamenii de știință au încercat să transplanteze rinichi de animale la oameni. Dar, tot de atâta timp, toate încercările au eșuat, organele respective nereușind să funcționeze normal, fiind respinse de sistemul imunitar. De curând, însă, cercetătorii de la Universitatea din Alabama, SUA, au anunțat o reușită în premieră a acestei proceduri ce dă mari speranțe tuturor persoanelor cu afecțiuni grave ale rinichilor.

Premieră în transplantul de organe de porc la om

Oamenii de știință au luat rinichii unui porc modificat genetic și i-au transplantat cu succes într-un pacient aflat în moarte cerebrală, având permisiunea familiei acestuia.

Încercări similare, ce au avut un succes limitat, au avut loc și înainte, dar în acest caz rinichii de porc au produs aproape imediat urină și au curățat corpul pacientului de creatinina acumulată.

Creatinina este un reziduu, un compus chimic organic, produs de metabolism al creatin-fosfatului din mușchi și este produsă cu o rată constantă, dependentă de masa musculară.

Ea este filtrată din sânge de către rinichi, ajungând în urină. Dacă filtrarea renală este deficitară nivelul sanguin al creatininei crește. Măsurarea nivelului acesteia din sânge este un indicator esențial în identificarea bolilor de rinichi.

Transplantul de organe de la o specie la alta este cunoscut ca „xenotransplant”. Până acum, majoritatea încercărilor au eșuat, din cauză că sistemul imunitar uman atacă țesuturile străine, chiar și în prezența medicamentelor imunosupresoare.

Dar dacă organul de animal este modificat genetic pentru a „păcăli” sistemul imunitar uman să-l accepte, teoretic se poate preveni respingerea acestuia.

Ce au reușit să facă cercetătorii americani

Iar această teorie a fost confirmată cu succes de realizarea actuală a cercetătorilor, potrivit sciencealert.com. Conform lui Toby Coates, om de știință la Universitatea din Adelaide, care a fost implicat în acest caz, noul xenotransplant a fost un succes, folosindu-se „o soluție avansată” din modificarea genetică.

Astfel, echipa a înlăturat 4 gene de porc și a introdus, în schimb, 6 gene umane, ceea ce „a prevenit coagularea și a ajutat la „umanizarea” rinichiului de porc”, potrivit lui Coates.

Respectivii rinichi au fost funcționali timp de o săptămână în organismul pacientului, dar acum oamenii de știință trebuie să afle dacă aceștia sunt „punți temporare” sau „destinație terapeutică” pentru persoanele aflate în ultima fază a afecțiunilor renale.

La ora actuală, 40% dintre pacienții care așteaptă un transplant de rinichi mor într-o perioadă de 5 ani după ce au fost trecuți pe lista de așteptare. În fiecare an, doar 25.000 de persoane fac un transplant de rinichi, dar statisticile medicale arată că există peste 800.000 de pacienți cu boli renale aflate în ultima fază.

Cu câțiva ani, când în cadrul unui alt experiment au fost transferați doi rinichi de porc cu 10 modificări genetice într-un alt pacient aflat în moarte cerebrală, lucrurile au evoluat nefavorabil. Organismul uman nu a respins rinichii, dar aceștia nu au reușit să elimine suficientă creatinină din sângele și urina acestuia.

„Chiar dacă ne aflăm în primele faze, acest caz reușit oferă speranță pentru peste 15.000 de australieni aflați pe dializă, ce ar putea beneficia de un transplant renal”, a adăugat Coates.

Dacă oamenii de știință vor reuși să perfecționeze procedura și s-o extindă și la pacienți care nu sunt în moarte cerebrală, atunci xenotransplantul de rinichi poate fi cel mai sigur pariu, mai ales că organele respective pot fi scoase în caz că sunt respinse de sistemul imunitar.

Sursa: playtech

Comentarii