Presa israeliană: România pare că va fi prima ţară europeană care va cumpăra Iron Dome de la Israel

joi, 22 septembrie 2022, 09:12
1 MIN
 Presa israeliană: România pare că va fi prima ţară europeană care va cumpăra Iron Dome de la Israel

România e foarte dornică să achiziţioneze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. 

Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima ţară europeană care cumpără sistemul, scrie publicaţia israeliană Haaretz. De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome şi-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâşia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Însă Israelul nu şi-a promovat sistemul pe piaţă, vânzând doar două bucăţi armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesaţi să cumpere mai multe.

Conform unor ştiri confirmate, şi Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe ţări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Deşi Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanţi militari, el a devenit în esenţă un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

Cititi materialul integral pe G4MEDIA

 

Comentarii