Preţul apartamentelor din Iaşi, cel mai mare din ultimii ani. Se caută cele cu una sau două camere. Comparaţii cu alte judeţe

miercuri, 13 septembrie 2023, 01:50
6 MIN
 Preţul apartamentelor din Iaşi, cel mai mare din ultimii ani. Se caută cele cu una sau două camere. Comparaţii cu alte judeţe

Prețul apartamentelor a crescut din nou în luna august și a ajuns la Iași la un vârf în ultimii ani, de 1.390 de euro pe metru pătrat, cu 52 de euro pe metru pătrat mai mult decât în urmă cu un an. 

Iar aceeași tendință s-a observat în întreaga țară. Într-o comparație între situația prețurilor medii la apartamentele din zece mari județe ale țării, bazată pe datele disponibile pe platforma imobiliare.ro, doar Bucureștiul a înregistrat o scădere de preț în ultimele 12 luni la vânzarea apartamentelor (cu 24 de euro pe metru pătrat). În ciuda acestui fapt, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a raportat pentru luna trecută o creștere a numărului de tranzacții imobiliare (case, terenuri și apartamente).

Potrivit ANCPI,  în luna august 2023 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 59.425 de imobile, cu 8.694 mai multe față de luna iulie și cu 1.039 mai multe față de perioada similară a anului 2022. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București (10.470), Ilfov (4.248) și Cluj (2.999). Iașul a fost pe locul al șaselea după numărul caselor, apartamentelor și terenurilor vândute în august (2.380), iar Suceava s-a situat pe locul al șaptelea, cu 2.286 de imobile vândute.

Așadar, s-au vândut mai multe imobile, după cum reiese din cifrele ANCPI și s-au vândut mai scump, după cum lasă să se vadă statisticile platformei imobiliare.ro.

La Iași, prețul apartamentelor din Iași a atins un nou vârf în luna august, când cumpărătorii au plătit pentru fiecare metru pătrat, în medie, 1390 de euro. Doar față de luna anterioară, prețurile au crescut în medie cu 13 euro pe metru pătrat, dar dacă comparăm cu aceeași perioadă din anul trecut, creșterea a fost de 52 de euro pe metru pătrat. Ceea ce înseamnă că un apartament cu două camere de 60 de metri pătrați s-au scumpit în decurs de un an cu 3.120 de euro. (grafic 1: vânzare apartamente Iași, sursă imobiliare.ro)

Siteul specializat în informații imobiliare oferă și o comparație pe tipuri de apartamente, vechi sau noi, iar datele arată că în luna august, apartamentele noi s-au scumpit mai mult decât cele vechi. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat în cazul apartamentelor noi a fost de 1.400 de euro, în creștere cu 15 euro față de luna precedentă și cu 50 de euro față de august 2022, în timp ce la apartamentele vechi, tariful pe metru pătrat a fost de 1380 de euro (cu 0,6% mai mult decât în iulie și cu 3,5% mai mult decât în anul anterior), în creștere cu 8 euro pe pentru pătrat în decurs de o lună și cu 47 de euro pe metru pătrat într-un an

În ce privește prețul după numărul de camere al apartamentelor vândute la Iași, se observă faptul că apartamentele cu o cameră sunt mai scumpe (în euro/mp) decât cele cu două sau cu trei camere. Deși în scădere față de luna precedentă cu 0,3% (4 euro/mp), aceste apartamente s-au scumpit față de august 2022 cu 70 de euro/mp și au ajuns să fie vândute la un preț de 1.433 euro/mp.

Prețul apartamentelor cu două camere a fost cu 46 de euro pe metru pătrat mai mic decât cel al apartamentelor cu o cameră, iar cel al apartamentelor cu trei camere a fost cu 98 de euro mai scăzut.

Procentual, cel mai mult s-au scumpit față de luna precedentă apartamentele cu două camere, al căror preț a crescut cu 0,9% (+12 euro/mp), iar față de anul trecut cea mai mare creștere s-a înregistrat la apartamentele cu o cameră (+5,2%).

Vârful de preț în cazul apartamentelor cu o cameră, în ultimii 11 ani a fost atins anul acesta în luna ianuarie, când prețul pe metru pătrat ajunsese la 1.464 de euro (cu 31 de euro/mp mai mult decât în august), iar apartamentele cu două camere s-au vândut cel mai scump în februarie (1.398 euro/mp, față de 1.387 euro/mp în august). În schimb, apartamentele cu trei camere nu au mai atins niciodată nivelul din august (1.335 euro/mp), deși s-au apropiat foarte mult în aprilie, când prețul în euro pe metru pătrat a fost de 1.334. (grafic 2: Vânzări apartamente cu 3 camere Iași, sursă imobiliare.ro)

Dacă comparăm prețul apartamentelor din Iași cu cele din alte nouă centre urbane mari din țară (Cluj, Brașov, Constanța, București, Timișoara, Craiova, Sibiu, Oradea și Ploiești), observăm că luna trecută prețul mediu al apartamentelor din capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est era printre cele mai mici (pe locul opt).

Clujul (cu un preț de 2.452 de euro pe mp) rămâne cel mai scump oraș din țară, în timp ce la Brașov, județul de pe locul al doilea în top, apartamentele s-au vândut cu 1.625 de euro/mp, iar la Constanta (locul al treilea) cu 1.546 euro/mp. Față de luna precedentă, în schimb, apartamentele din Brașov (+2,2%) și cele din Ploiești (+1,9%) s-au scumpit cel mai mult, în timp ce în Oradea s-au ieftinit cu 1,3%.

Față de anul trecut, constănțenii s-au confruntat cu cea mai mare creștere de preț la apartamente (+6,2%). În schimb, locuințele din blocuri s-au ieftinit la București în august 2023, față de august 2022, cu 1,6%. Bucureștiul a fost, de altfel și singurul loc în care preţul mediu al apartamentelor a scăzut în ultimele 12 luni. (tabel 3 Preț mediu)

Prețurile însă diferă când e vorba de apartamente noi sau vechi, iar datele disponibile pe platforma imobiliară permit doar comparația Iașului cu alte cinci județe (inclusiv Municipiul București). Din analiza acestor date, rezultă că atât la apartamentele noi, cât și la cele vechi, Clujul și Brașovul au avut cele mai mari prețuri în luna august, iar Iașul pe cele mai mici.

Evoluții "la extreme" ale prețurilor apartamentelor s-au înregistrat în București, unde apartamentele noi au scăzut în medie, ca preț, cu 189 de euro pe mp față de anul trecut, și în Brașov, unde creșterea procentuală față de anul trecut a prețului apartamentelor noi a fost de aproape 10% (cu 167 de euro pe metru pătrat mai scumpe în acest an decât în august 2022).

În același timp, Constanța a ajuns să fie județul de pe locul al treilea în topul celor mai scumpe apartamente noi (1.724 euro/mp, cu 309 euro/mp mai mult decât în București). În plus, și apartamentele vechi s-au scumpit cel mai mult în Constanța în decurs de an (cu 5,3%), apoi în Iași (3,5%) și în Brașov (3,4%), în timp ce Bucureștiul a înregistrat cea mai scăzută creștere de preț (0,8%).

La Iași, prețul mediu pe mp al apartamentelor vechi cu o cameră a fost de 1.433 euro, cel al apartamentelor cu două camere a ajuns la 1.387 de euro/mp, iar la trei camere cumpărătorii au achitat în medie 1.335 de euro/mp.

Dacă vreți să știți și unde sunt cele mai convenabile apartamente vechi cu o cameră, din cele șase centre urbane mari enumerate mai sus, răspunsul e simplu: la Iași. Aici apartamentele vechi cu o cameră (dar doar acestea!) s-au ieftinit cu 4 euro pe mp față de luna anterioară.

Apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cel mai mult în ultimul an la Cluj (+4,3%), Constanța (3,4%) și Iași (2,1%) și cel mai puțin în București (1,1%), iar la apartamentele vechi cu trei camere prețul a explodat la Constanța (+11,1% față de anul anterior), în timp ce a doua cea mai mare creștere procentuală s-a înregistrat la Brașov (+4,3%). Și la acest tip de apartamente, bucureștenii au plătit mai puțin în august 2023, față de august 2022 (-33 euro/mp). Capitala pare să devină un loc din ce în ce mai atractiv pentru achiziția unei locuințe, în timp ce marile centre urbane, aflate în plină dezvoltare, asistă și la o creștere uneori nemaivăzută de prețuri la apartamente. 

Comentarii