De Business

Punem punctul pe știi

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească. O explicație, dar și un avertisment de la șeful Consiliului Concurenței

miercuri, 19 octombrie 2022, 20:40
2 MIN
 Prețurile la benzină și motorină continuă să crească. O explicație, dar și un avertisment de la șeful Consiliului Concurenței

„Luni de zile mi se pare că lucrurile s-au desfășurat corect, nu am indicii în momentul de față ca s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor, dar suntem cu ochii pe ei.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, întrebat despre creșterile din ultima perioadă la carburanți.

Prezent miercuri la Palatul Victoria, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost întrebat cum își explică creșterile de prețuri la carburanți din ultima perioadă în ciuda măsurii Guvernului de a prelungi compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină, precum și a unor fluctuații minore ale cotației barilului și a cursului leu-dolar.

Chirițoiu a dat vina pe decizia OPEC + de a reduce producția de petrol, care a dus la o anumită creștere a prețului materiei prime, a barilului de petrol, creștere care se transmite în prețuri.

„În momentul când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri atât în sus, cât și în jos, într-o săptămână, maxim 2 săptămâni. Deci mare parte se transmite într-o săptămână și aproape integral se transmite în 2 săptamani și cu egală amplitudine și viteza în sus sau în jos.
Deci nu avem semne că lucrurile nu au mers bine astă vară. Acum dupa decizia OPEC de a reduce producția, ați văzut că s-a înregistrat o anumită creștere a prețului barilului, era peste 80 de dolari și s-a dus la peste 90 dolari, dar sub suta de dolari.
O anumită creștere era de așteptat. Monitorizăm piața, ne ia câteva zile, și dacă este nevoie să intervenim, vom interveni.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Mai mult, pe hotnews

 

Comentarii