Prima de pensionare a magistraţilor, echivalentă cu şapte salarii, criticată chiar de un judecător

marți, 07 noiembrie 2023, 09:44
1 MIN
 Prima de pensionare a magistraţilor, echivalentă cu şapte salarii, criticată chiar de un judecător

Un judecător respinge „prima de pensionare”. Numită oficial „indemnizaţie de pensionare”, aceasta este cerută de magistraţi care s-au pensionat după 2010. Până în 2010, această „primă de pensionare” se acorda tuturor magistraţilor cu vechime neîntreruptă de 20 de ani. Judecătorul Gabriel Lefter explică în articolul citat şi de ce magistraţii care cer acum prin procese să li se acorde „prima de pensionare” nu o pot primi:

„Măsura legislativă a suspendării unui act normativ ori a unei dispoziţii legale cuprinse într-un act normativ nu poate fi nesocotită, deoarece, atâta timp cât o dispoziţie legală este suspendată, aceasta nu face parte din ordinea de drept, altfel spus, pe perioada suspendării este ca şi cum respectiva reglementare nu ar exista(28ţ).

Revenind la indemnizaţia de pensionare care era prevăzută de art. 81 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, trebuie avut în vedere că, în perioada 2010-2022, au existat dispoziţii legale care stabileau că nu se acordă indemnizaţii la ieşirea la pensie, respectiv că normele care o prevedeau nu se aplică.

Or, având în vedere reglementarea indubitabilă – <nu se acordă>/<nu se aplică>-, este evident că, în perioada de referinţă, dreptul la indemnizaţia pentru ieşirea la pensie nu face parte din ordinea de drept, astfel că cererile întemeiate pe o dispoziţie legală suspendată sunt neîntemeiate pentru că dreptul invocat nu este recunoscut de vreun act normativ în fondul legislativ în vigoare(29).”.

Vezi mai multe detalii pe defapt.ro

 

Comentarii