Primar cu arsuri pe 80% din corp, dus la Brașov. Clinica Marelui Ars din Iaşi, sub lacăt

luni, 17 iunie 2019, 01:58
2 MIN
 Primar cu arsuri pe 80% din corp, dus la Brașov. Clinica Marelui Ars din Iaşi, sub lacăt

Neputând fi tratat la Iaşi, Clinica Marele Ars nefiind funcţională, acesta a fost transferat in extremis la Braşov, ieri, cu elicopterul SMURD. Nenorocirea s-a întâmplat în timp ce acesta se afla lângă alambicul la care voia să facă rachiu de cireşe.

La două zile după ce un cazan în care se pregătea rachiul a explodat şi l-a ars pe aproape tot corpul, primarul comunei botoşănene Corni, Dorel Dorneanu, a fost transferat duminică după-amiază la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov, care are de la începutul acestui an două paturi pentru marii arşi. Acesta a fost dus cu ajutorul elicopterului SMURD Iaşi, după ce starea sa începuse, în ciudata tuturor îngrijrilor medicilor botoşăneni, să se degradeze.

„Pacientul internat la Botoşani cu arsuri provocate de explozia unui cazan a fost transferat duminică la spitalul din Braşov, de către un echipaj aero-medical al SMURD Iaşi. Starea lui era critică“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Primarul a ajuns la spital vineri seara, pe 14 iunie, după ce cazanul în care făcea rachiu a explodat, conţinutul fierbite i-a căzut pe corp şi apoi a luat foc. Deşi membrii familiei se aflau cu el şi au reuşit să stingă la timp flăcările, bărbatul s-a ales cu arsuri grave pe mai bine de 80% din suprafaţa corpului. Acesta a fost transportat la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani, unde din cauza arsurilor puternice au cerut transferul la o clinică de specialitate.

Conform reprezentanţilor unităţii medicale botoşănene, transferul le-a fost refuzat până ieri din lipsă de locuri, dar şi din cauza faptului că, urmare a condiţiilor meteo din zona muntoasă, elicopterul SMURD nu ar fi putut ajunge în singuranţă în Braşov. Bărbatul nu a fost primit nici la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, pentru că, deşi are de peste doi ani o clădire pentru pacienţii în această stare, acesteia îi lipsesc mai bine de jumătate din dotările necesare.

Dacă Clinica Marelui Ars de la Iaşi, a cărei renovare s-a încheiat în 2017, ar fi fost deschisă, aici ar fi putut fi trataţi 15 pacienţi cu arsuri la fel de grave ca ale primarului din Botoşani şi încă 20 de bolnavi cu sechele post-arsuri, care au nevoie de chirurgie reconstructivă. Între timp, pentru arşii din regiune, singura şansă de supravieţuire este transferul într-o clinică din Bucureşti sau Braşov, doar că acest lucru se întâmplă uneori cu mare întârziere, dacă sunt locuri şi dacă condiţiile meteo permit transferul.

Comentarii