Primele două farmacii din Iaşi unde se pot face teste antigen gratuite

miercuri, 09 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Primele două farmacii din Iaşi unde se pot face teste antigen gratuite

Începând cu săptămâna viitoare, ieşenii se vor putea testa antigen şi în farmacii. Deocamdată, doar două farmacii – MedimFarm şi Casa Damaje – au primit aviz pentru testare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

“Suntem în perioada de organizare, în perioada de obţinere a autorizaţiilor de la DSP pe baza documentaţiei depuse. Sperăm ca, în această săptămână, acest demers să se realizeze de către toţi doritorii, şi dacă nu din acest weekend, la începutul săptămânii viitoare, pacienţii să se poată testa şi în farmacii", a declarat conf.univ.dr. Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

Recent, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS COV-2. Potrivit ordinului 644/2021, farmaciile comunitare şi oficiile comunitare rurale din judeţul Iaşi pot desfăşura o astfel de activitate.

"Pe 31 mai a fost organizat primul curs de instruire pentru personalul din farmacii care va realiza această activitate. Cursul respectiv a fost ţinut de un specialist DSP. Aproximativ 90 de farmacişti şi asistenţi medicali de farmacie au absolvit acest curs, dar mai sunt cereri depuse deci vom mai organiza o sesiune. Testarea în farmacie se va face pe un circuit separat de cel al pacienţilor veniţi pentru medicamente sau reţete. Nu ştiu momentan câte farmacii au depus documentaţia. Cu siguranţă însă vom informa pacienţii prin afişarea farmaciilor avizate pe site-ul Colegiului Farmaciştilor", a adăugat Gabriela Tătărîngă.

Testele antigenice realizate în farmacii sunt gratuite, acestea fiind distribuite de Ministerul Sănătăţii prin DSP-uri.

"Farmaciile trebuie să afişeze programul de testare. Rezultatul testului se raportează în aplicaţia DSP, atât pentru cei pozitivi cât şi pentru cei negativi. Pacienţii sunt luaţi în evidenţă ca în cazul în care au nevoie de asistenţă medicală să le-o putem oferi. Participarea la acţiunea de testare rapidă a personalului este voluntară, iar farmaciile nu pot impune vreo taxă pentru că testele vin cu titlu gratuit", a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Comentarii