Primele măsuri de prevenire în spitalele ieşene. Programul de vizitare, restricţionat

joi, 27 februarie 2020, 02:59
4 MIN
 Primele măsuri de prevenire în spitalele ieşene. Programul de vizitare, restricţionat
Lipsa măştilor şi a echipamentelor de protecţie începe să devină o îngrijorare şi pentru managerii spitalelor, după ce acestea nu mai pot fi găsite nici în depozite
Spitalele din Iaşi au început să ia o serie de măsuri de prevenire a infecţiilor cu coronavirus, în acest sens, în unele unităţi medicale a fost limitat programul de vizită, au fost suplimentate cantităţile de dezinfectant, iar personalul medical este verificat, cazurile de gripă fiind direcţionate la domiciliu după diagnosticare. Lipsa măştilor şi în general a echipamentelor de protecţie începe să devină o îngrijorare şi pentru managerii spitalelor ieşene, după ce acestea nu mai pot fi găsite în farmacii şi nici în depozite.
 
La Maternitatea „Cuza Vodă“, unde mai există măşti de protecţie doar pentru câteva zile, conducerea spitalului este nevoită să facă achiziţie directă pentru a cumpăra 15.000 de măşti. Problema este că, deşi înainte de epidemia de coronavirus de la nivel mondial o mască era achiziţionată la preţul de 0,07 lei, acum, o mască a ajuns să coste 2,8 lei. „Am centralizat datele, şi la dezinfectanţi avem stocuri pe măcar două luni de zile, însă din păcate suntem pe final cu stocurile de măşti, mai avem pe câteva zile. Furnizorii cu care aveam contract ne-au notificat că nu ne pot onora comenzile acum două săptămâni. Fiind stocuri aproape pe zero, suntem nevoiţi să facem achiziţie directă pentru ca să nu rămână spitalul fără materiale sanitare. Aceste 15.000 de bucăţi ne-ar ajunge pentru o perioadă de o lună – o lună jumătate, apoi sperăm într-o îmbunătăţire cât mai rapidă a situaţiei“, a explicat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“. Asta înseamnă că cele 15.000 de măşti vor costa spitalul 42.000 de lei, în loc de 1.050 de lei, cât ar fi costat dacă ar fi fost cumpărate la preţul vechi. La cealaltă maternitate din oraş, „Elena Doamna“, conducerea unităţii a precizat că există stocuri pentru cel puţin o lună, însă aceştia îşi pun problema ce se va întâmpla pe viitor, dacă vor mai exista stocuri în depozitele furnizorilor după ce vor fi epuizate cele din spital. De asemenea, la „Cuza Vodă“ a fost interzis accesul în spital pentru aparţinători, iar în triaj sunt făcute controale pentru a identifica din start cazurile de răceală, şi chiar gripă, fiind amenajat un salon separat pentru pacientele care au simptome. 
 
La Spitalul de Neurochirurgie a fost instituită o comisie în contextul unei posibile epidemii care a elaborat o serie de măsuri de prevenire şi de combatere a infecţiei. Conducerea spitalului susţine că unitatea medicală este dotată cu 2.000 de măşti speciale de protecţie cu filtre de nivelul trei, 100 de combinezoane, inclusiv măşti de protecţie a ochilor. „Am dublat cantitatea de dezinfectanţi din spital, s-a restricţionat accesul vizitatorilor în spital deja de câteva săptămâni având în vedere contextul epidemiei de gripă care exista încă de atunci. Personalul este verificat zilnic de superiorii ierarhici prin asistenta şefă sau medicul şef, iar dacă un angajat prezintă semne de gripă, este testat şi apoi direcţionat către domiciliu. Consiliul medical a stabilit şi un plan punctual de măsuri, astfel încât orice caz de Covid-19 care va fi la spital să poată fi izolat şi să se ia măsurile pentru împiedicarea răspândirii, iar apoi să fie trimis către Spitalul de Infecţioase pentru diagnostic şi tratament. Am suplimentat şi stocul de alimente, vom lua 2.000 de litri de apă îmbuteliată în perioada următoare. Acest plan de măsuri a fost luat în scop preventiv, nu trebuie să ne panicăm“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.
 
În cursul zilei de astăzi, în Unitatea de Primire a Urgenţelor a spitalului va avea loc o simulare de intervenţie în eventualitatea apariţiei unui caz de infectare cu coronavirus. Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie mai spun că dacă Spitalul de Boli Infecţioase va fi depăşit de numărul cazurilor, ei îşi vor restrânge activitatea doar la urgenţele chirurgicale, iar cele 12 paturi de Anestezie şi Terapie Intensivă vor fi puse la dispoziţie pentru pacienţii de la Infecţioase. La nivelul spitalului există şi doi roboţi mobili pentru dezinfecţia suprafeţelor care sunt folosiţi în interiorul unităţii medicale. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ au fost completate stocurile de medicamente antitermice şi de antibiotice care pot fi utilizate şi pentru alte infecţii în afară de gripă. „A fost limitat accesul vizitatorilor şi a crescut numărul de dispensere de substanţe antiseptice în mai multe puncte ale spitalului. Se pot face teste pentru suspiciunile de gripă, iar dacă acestea sunt pozitive, angajaţii sunt izolaţi şi, în măsura în care există posibilitatea, sunt transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale.
 
Mădălina OLARIU

Comentarii