Primul teatru naţional din România, cel din Iaşi, împlineşte 180 de ani: expoziţii în Copou şi pe Pietonal

marți, 24 noiembrie 2020, 22:39
2 MIN
 Primul teatru naţional din România, cel din Iaşi, împlineşte 180 de ani: expoziţii în Copou şi pe Pietonal

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” organizează săptămâna aceasta expoziţii pe pietonalul Ştefan cel Mare, în Copou şi pe esplanada Teatrului Naţional cu ocazia aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

 Astfel, începând de mâine, în cadrul campaniei „TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte”, instituţia deschide expoziţia „Spectacolul Istoriei”, realizată în parteneriat cu Primăria Iaşi, Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeului Literaturii Române. Ieşenii vopr putea admira imaginile pe pietonalul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi în Copou, la Galeria Labirint a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”. „Expoziţia acoperă un parcurs evenimenţial de mai bine de un secol şi ilustrează iconografic cele mai importante momente care au marcat evoluţia primului teatru naţional din România – de la înfiinţare până în anii '70. Pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi vor fi amplasate 20 de simeze cu documente de arhivă, imagini din spectacole – unele  expuse în premieră –, fotografii din colecţii private, corespondenţă administrativă, care încearcă să reconstituie paşii unei istorii vii şi tot spectacolul ei”, a subliniat Cristina Rădulescu, secretar literar al Teatrului şi coordonator al proiectului.

Alături de documentele, fotografiile şi corespondenţa expuse pe pietonalul „Ştefan cel Mare” şi în Copou, tot de pe 25 noiembrie ieşenii care trec prin parcul Teatrului Naţional se vor putea bucura de o colecţie valoroasă de afişe din perioada 1840-2020. Astfel, ieşenii vor putea observa evoluţia repertoriului Teatrului Naţional pe parcursul celor 180 de ani, numele care au urcat pe scena instituţiei, dar şi modul în care erau prezentate grafic spectacolele. Campania „TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte” va continua până la sfârşitul anului. 

Comentarii