Procurorul Daniel Horodniceanu scapă de acuzaţiile ce i s-au adus. Decizia nu este definitivă (VIDEO)

miercuri, 08 noiembrie 2023, 16:40
3 MIN
 Procurorul Daniel Horodniceanu scapă de acuzaţiile ce i s-au adus. Decizia nu este definitivă (VIDEO)

Procurorul Daniel Horodniceanu a fost absolvit deocamdată de acuzaţiile ce i s-au adus. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Horodniceanu.

În urmă cu trei luni, Horodniceanu a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie, reproşându-i-se că ar fi circulat cu o viteză peste cea maximă permisă pe acel tronson de drum şi că nu ar fi semnalizat intenţia de a efectua o depăşire. Reacţia procurorului a fost dură, reproşându-le poliţiştilor că nu-l cunosc şi avertizându-i că va discuta cu şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţene.

Cititi si: Procurorul Horodniceanu se comportă necontrolat, după ce a fost  oprit în trafic de un echipaj de la Poliţia Rurală

Ulterior, Horodniceanu a acuzat că poliştii l-ar fi provocat, întregul episod fiind „o scenetă bine pusă la punct”. Acest fapt a dus la declanşarea acţiunii disciplinare împotriva sa. El risca un avertisment, diminuarea indemnizaţiei de încadrare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an, mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la trei ani, retrogradarea în grad, suspendarea din funcţie timp de până la 6 luni sau chiar excluderea din magistratură.

Decizia de azi a CSM nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

COMUNICAT PROCUROR DANIEL HORODNICEANU: Urmare a hotărârii pronunțate astăzi de Secția pentru procurori în materie disciplinară, doresc sa fac urmatoarele precizari:.

1. Dețin înregistrarea video a momentului în care autoturismul condus de mine se angajează în depășirea autospecialei politiei cu semnalizarea manevrei cu câteva secunde înainte de a fi oprit de agenții de poliție. Motivul final al opririi mele în trafic, invocat de politiști și preluat de mass-media, a fost că nu am semnalizat depășirea.

Înregistrarea video a semnalizării depășirii a fost supusă unei expertize efectuată de un expert de reputație și credibilitate internațională, expertiza concluzionând în sensul celor de mai sus.

2. Înregistrarea video difuzată cu 6 luni în urmă pe numeroase canale media a fost realizată fraudulos (cu dispozitiv personal disimulat în uniformă) de agenții de poliție din cadrul Politiei Rurale Iași și diseminată cu încălcarea legii poliției și legii privind protecția datelor personale. Ceea ce a fost prezentat în spațiul public, însă, este o prelucrare trunchiată și scoasă din contex a incidentului. Contextul la care mă refer și pe care voi încerca în continuare să-l probez fără echivoc, conține indicii cu privire la intentia frauduloasa a celor doi agenți de politie, aflați nu într-o misiune legală, ci într-o acțiune de hărțuire, existând doar două variante în care ar fi procedat astfel.  Au renunțat probabil la planul inițial în momentul în care m-au văzut coborând din mașină.

3. Faptul că agenții de poliție intră în misiune de noapte cu Body-worn camera descărcată ( a cărei posesie este obligatorie și în legătură cu funcționarea căreia aveau datoria să se asigure la intrarea în serviciu) și opresc autoturisme în trafic sub pretextul, dovedit mincinos, al nesemnalizării manevrei de depășire mă îndreptățește să nu exclud nici o versiune. Așa cum am comunicat deja, am devenit conștient de indiciile acestui comportament de la bun început. Am speranța că organele abilitate vor stabili toate aspectele acestor împrejurări.

Cetățenii României, indiferent cine sunt ca statut social sau profesional, trebuie sa aibă încredere în Politia Română, dar pentru ca încrederea să existe în mod real, este necesar ca interventia autorității să fie întotdeauna conformă cu legea si proporțională cu fapta.

Hotararea Secției pentru procurori nu este definitivă. După rămânerea definitivă a hotărârii voi oferi toate detaliile necesare susținerii celor mai sus afirmate.

Comentarii