O veste bună vine de la IRO

Proiect de 38 de milioane de lei pentru depistarea şi tratarea cancerului de sân

sâmbătă, 24 octombrie 2020, 01:56
2 MIN
 Proiect de 38 de milioane de lei pentru depistarea şi tratarea cancerului de sân

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a lansat ieri, a doua etapă a proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân“. Valoarea proiectului este de peste 38 de milioane de lei şi este implementat în regiunea NE-SE, pe o perioada de 42 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 38.174.757,66 lei, iar proiectul se implementează în oraşul Iaşi, pe o durată de 42 luni.

La lansarea celei de-a doua etape a participat pe lângă ministrul Mediului, Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boroş, care în premieră naţională, a invitat conducerea IRO să se înscrie la concursul pe fondurii UE pentru a obţine un ciclotron. „Fac acest anunţ în premieră că domeniul oncologic va putea pentru prima dată să achiziţioneze un ciclotron, un aparat care are posibilitatea de a trata bolnavii oncologici, iar valoarea acestui proiect este de 75 de milioane de euro. Deci IRO Iaşi are toate posibilităţile şi toate şansele de a obţine, dacă aplică, acest aparat revoluţionar“, a declarat Marcel Boroş, ministrul Fondurilor Europene.

Revenind însă la proiectul finanaţat, Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi, a declarat că „ONCOFEM este un proiect de screening pentru depistarea cancerului de sân. Este primul program de screening pentru depistarea cancerului de sân finanţat din diverse fonduri şi de la fonduri europene şi de la Ministerul Sănătăţii de la Bugetul de stat“.

Proiectul urmăreşte sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, care vor beneficia de programe, în vederea facilitării participării acestora la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport şi alte servicii necesare.

La rândul său, dr. Cristina Macuc, medic primar radiologie şi imagistică IRO, a spus că „Grupul ţintă al acestui proiect este format dintr-un număr de 30.000 de femei cu vârstă cuprinsă între 50 şi 69 de ani, din care aproximativ 16.000 de femei aparţin grupurilor vulnerabile şi un număr de aproximativ 1.533 din zona rurală“.

Specialiştii de la IRO Iaşi, au apreciat că, per total, cancerul de sân se situează pe locul I între cancerele depistate la femei. Anual, apar 7.500 de cazuri noi, iar 3.500 de femei mor de această formă de cancer. În peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate.

Valoarea totală a proiectului este de 38.174.757,66 lei. Proiectul se implementează în municipiul Iaşi, pe o durată de 42 luni. Tot cu această ocazie a fost anunţat faptul că în cel mai scurt timp, la IRO Iaşi, se va administra şi tratamentul cu iod la pacienţii cu cancer tiroidian, pentru început, din punct de vedere operaţional, fiind date în folosinţă doar două paturi.

Comentarii