Proceduri ce par aplicate în bătaie de joc

Proiectarea autostrăzii Iaşi – Ungheni: un nou termen al licitaţiei

În ultima perioadă, licitaţia a fost suspendată în două rânduri de către CNAIR, fără ca aceasta să anunţe în mod public un motiv clar.

sâmbătă, 12 octombrie 2019, 01:50
1 MIN
 Proiectarea autostrăzii Iaşi – Ungheni: un nou termen al licitaţiei

Compania de autostrăzi a stabilit un nou termen limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia de proiectare a lucrărilor în cazul autostrăzii Iaşi – Ungheni. Potrivit informaţiilor publicate în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP), noul termen este 28 octombrie. Licitaţia a fost suspendată în două rânduri de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fără ca CNAIR să anunţe în mod public un motiv clar. 

Conform unui expert în achiziţii publice, consultat de „Ziarul de Iaşi“ pe temă, măsura suspendării ar fi fost luată pentru ca licitaţia să nu fie anulată în mod automat în SICAP din lipsă de ofertanţi. Dacă nu ar fi fost suspendată atunci CNAIR ar fi fost nevoită să ia de la capăt întreaga procedură de licitaţie, a adăugat expertul. Prin măsura suspendării, legea permite autorităţii contractante să stabilească un nou termen de depunere a ofertelor.

Totuşi, firmele nu se înghesuie la licitaţie: nu a fost formulată vreo solicitare de clarificare, ceea ce arată că e puţin probabil să existe companii care să se fi interesat de procedură. În trecut, societatea civilă şi unii politicieni au vorbit despre faptul că suma estimată pentru contractul de proiectare (puţin peste 8 milioane lei) este insuficientă pentru a atrage companii serioase în contextul în care lucrările şi studiile care trebuie efectuate au un grad ridicat de complexitate.

Comentarii