Propunere: terenurile trecute în intravilan să aibă 30% spaţiu verde

marți, 26 iunie 2018, 01:52
1 MIN
 Propunere: terenurile trecute în intravilan să aibă 30% spaţiu verde

Proprietarii de terenuri extravilane ce vor transfera suprafeţele în intravilan vor fi obligaţi să asigure o cotă minimă de 30% pentru spaţii verzi. Este vorba despre o reglementare locală pe care executivul municipalităţii o propune Consiliului Local.

Ca argument, specialiştii instituţiei invocă faptul că, potrivit Registrului Spaţiilor Verzi, document aflat în curs de aprobare, suprafaţa de spaţiu verde la Iaşi este de 23,95 mp/cap locuitor. Însă, Primăria împarte suprafaţa de spaţiu verde existentă (circa 696 ha) la numărul de locuitori stabilit prin Recesământul din 2011, respectiv 290.422 persoane.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), la începutul anului 2018, în municipiul Iaşi aveau domiciliul un număr de 373.507 persoane, ceea ce ar însemna doar 18,6 mp spaţiu verde/cap locuitor, cu mult sub normele Uniunii Europene (26 mp/cap locuitor). Propunerea executivului face obiectul unui proiect de hotărâre de CL, documentul fiind, deocamdată, în faza de consultare publică.

Potrivit noul Planului Urbanistic General (PUG), suprafaţa teritoriului administrativ al Iaşului ajunge la aproape 9.400 ha şi, potrivit bilanţului teritorial, în intravilan sunt aproape 6.200 ha. De menţionat că datele sunt valabile la nivelul anului 2015, iar, de atunci, au fost aprobate în şedinţe CL şi transferuri de terenuri extravilane în intravilan.

Fără a lua în calcul pădurile, putem estima că municipiul Iaşi ar putea câştiga câteva sute de hectare de spaţii verzi în viitor, dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local.

Comentarii