Purtarea măştilor va redeveni obligatorie în toate spaţiile. Vor fi permise doar cele de tip medical

miercuri, 05 ianuarie 2022, 12:23
2 MIN
 Purtarea măştilor va redeveni obligatorie în toate spaţiile. Vor fi permise doar cele de tip medical

În România redevine obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2. Decizia a fost luată miercuri de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit prelungirea stării de alertă şi restricţiile care vor fi în vigoare în contextul valului 5 al pandemiei.

Decizia CNU vizează prelungirea stării de alertă în România pentru alte 30 de zile, începând cu 8 ianuarie. Noile măsuri decise de CNSU urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern. Magazinele şi restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate. La incidenţă COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităţilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidenţă peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

De asemenea, CNSU propune ca, "pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate".

Reprezentanţii Grupului de comunicare strategică spun că testarea săptămânală a angajaţilor va fi obligatorie doar în instituţiile care gestionează infrastructura critică, nefiind vorba despre şcoli, poliţie sau IGSU.

"Orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico -social, la nivel micro şi macro regional. Cu titlu de exemplu, Centrala de la Cernavodă este infrastructura critică", au răspuns reprezentanţii GCS, întrebaţi care sunt instituţiile ce gestionează infrastructura critică.

 

 

Comentarii