Putin și oficialii Kremlinului nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. Influența Moscovei, slăbită

marți, 21 martie 2023, 21:59
2 MIN
 Putin și oficialii Kremlinului nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. Influența Moscovei, slăbită

„China este imparțială, promovează pacea și dialogul și este de partea justă a istoriei în conflictul din Ucraina”. Iată declarația facută în urmă cu puțin timp de Xi Jinping, la Kremlin.

Într-o interpretare la cald, analiștii văd asta ca pe o critică la adresa Occidentului, care furnizează arme Ucrainei. Și totuși, dacă să ne luăm după fețele gazdelor, de la Putin, la Lavrov, rușii nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. În viziunea comentatorilor din vest, summitul de la Kremlin pare să pecetluiască soarta Rusiei de vasal al Chinei.

Dacă luni au avut o întălnire informală ca între „prieteni dragi”, marți, Vladimir Putin l-a primit pe Xi Jinping la Kremlin cu tot fastul.

Vladimir Putin și Xi Jinping au ieșit în același timp pe ușile aurite ale imensei săli de primiri din vechiul palat al țarilor ruși. Cei doi lideri și-au sincronizat pașii și au ajuns în același timp în mijlocul încăperii, unde și-au strâns mâinile și au rămas umăr la umăr pentru intonarea imnurilor naționale.

China dă impresia că vrea să submineze influența Moscovei în Asia Centrală

Flancați de responsabili din domenii-cheie din ambele țări, Xi Jinping și Vladimir Putin s-au așezat apoi la masa discuțiilor.

La sfârșitul discuțiilor, cei doi președinți au semnat mai multe acorduri menite să aprofundeze cooperarea economică și parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Este de așteptat că Beijingul să-și fi luat angajamentul de a cumpăra și mai mult petrol și gaze din Rusia. Demn de remarcat este că, tocmai în toiul acestei vizite, China dă impresia că vrea să submineze influența Moscovei în Asia Centrală, invitând la Beijing liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală pentru un summit. Este vorba de state care fac parte din "Noile Drumuri ale Mătăsii", un proiect gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de China.

Au urmat declarațiile de presă, moment în care chipurile gazdelor nu trădau pic de satisfacție, semn că n-a mers chiar conform speranțelor rușilor.

Discuțiile de marți au urmat întâlnirii de luni, când Vladimir Putin și Xi Jinping au stat de vorbă între patru ochi, plus traducătorii, mai bine de 4 ore și jumătate.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii