Putin: Ucraina, o eroare a istoriei

marți, 22 februarie 2022, 02:50
3 MIN
 Putin: Ucraina, o eroare a istoriei

Preşedintele rus a dat vina pe Lenin pentru că a permis formarea statului ucrainean. Kremlinul a anunţat că va recunoaşte teritoriile separatiste din estul Ucrainei

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut aseară o conferinţă de presă după o şedinţa inedită a Consiliului de Securitate a ţării, transmisă live şi de televiziunile occidentale. Putin susţine că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii ruseşti, că Ucraina este o creaţie bolşevică, iar Rusia ar fi fost fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile ruseşti cedate ţărilor nou înfiinţate. “Rusia a fost jefuită când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991”, a declarat liderul de la Kremlin care crede că, odată prăbuşirea blocului sovietic, a avut loc o „catastrofă geopolitică”. Continuând discuţia despre istorie, Putin l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul şi arhitectul” Ucrainei. El spune că a „dezavantajat” Rusia. “Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greşite. Este o ruşine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinşi că au reuşit să rezolve conflictele naţionaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-au acutizat în anii 80 şi a dus la separarea de Uniunea Sovietică”, a spus Putin.

El a acuzat că Ucraina a furat gaz rusesc în trecut, că se foloseşte de energie ca să şantajeze Rusia, că a fructificat mereu “bunăvoinţa” Rusiei fără să ofere ceva în schimb.

UE promite o reacţie dură

Kremlinul a declarat luni seară că Vladimir Putin va recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. „Un decret în acest sens va fi semnat în curând”, a spus preşedinţia rusă.

Analiştii spun că, dacă Doneţk şi Lugansk ar fi recunoscute ca independente, Rusia ar putea trimite trupe în estul Ucrainei sub pretextul protejării propriilor cetăţeni. Potrivit aceleiaşi surse, Putin i-a informat pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei, despre această decizie şi aceştia, potrivit Kremlinului, „şi-au exprimat dezamăgirea”.

Recunoaşterea se referă la independenţa a două teritorii pro-ruse ale Donbassului ucrainean, un bazin minier şi industrial care se învecinează cu Rusia: autoproclamatele „republici” Doneţk şi Lugansk. În opt ani, războiul dintre Kiev şi separatişti, spriiniţi de Moscova, a ucis peste 14.000 de oameni.

O recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesul de pace rezultat din acordurile de la Minsk din 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, sub mediere franco-germană, pentru că s-a urmărit tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Uniunea Europeană a avertizat ieri Moscova împotriva recunoaşterii independenţei autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, promiţând o reacţie dură în caz că Rusia va face acest lucru.

Comentarii