Racție curajoasă a noului premier din R. Moldova: Trupele ruse din Transnistria trebuie retrase, iar zona demilitarizată

luni, 20 februarie 2023, 08:59
1 MIN
 Racție curajoasă a noului premier din R. Moldova: Trupele ruse din Transnistria trebuie retrase, iar zona demilitarizată

Noul premier ales al Moldovei, Dorin Recean, a anunțat necesitatea demilitarizării Transnistriei și a expulzării trupelor ruse din regiune.După eliberarea acestei părți a țării, va începe integrarea economică și socială a populației, scrie TV8.md.

„Există un război hibrid în Republica Moldova, unde Moscova încearcă să împiedice procesele democratice, cursul european”, a spus el, recunoscând că este imposibil să ascunzi pericolul de dominație al Kremlinului.Chișinăul insistă asupra necesității întăririi capacității de a proteja țara, în ciuda statutului neutru declarat.Recean nu a exclus un atac asupra țării sale și a îndemnat să nu se ignore amenințarea: „Am acceptat această neutralitate, am inclus-o în Constituție, dar armata rusă se află și astăzi în regiunea transnistreană”.

Potrivit premierului Moldovei, malul stâng al Nistrului trebuie demilitarizat „prin retragerea trupelor ruse și demilitarizare”. Abia după aceea se poate începe integrarea cetățenilor.Serviciile de informații militare ucrainene susțin dorința Moldovei de a scăpa de forțele de ocupație de pe teritoriul său și au oferit ajutor Chișinăului în eliberarea teritoriilor.Deputatul moldovean Oazu Nantoi crede că acest conflict transnistrean ar trebui rezolvat pe baza unui dialog cu Tiraspolul. Invadatorii vor trebui să părăsească teritoriul țării, deoarece reprezintă o amenințare nu numai pentru Moldova.

Comentarii