Raportul de control la Balş din 2020: fără proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 14:37
3 MIN
 Raportul de control la Balş din 2020: fără proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” a găsit mai multe nereguli la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Dr. Matei Balş”, dar nu a dat termene pentru implementarea măsurilor. Raportul a fost finalizat în noiembrie 2020 şi arată nereguli serioase. Newsweek România a intrat în posesia raportului de control efectuat pe 27 noiembrie 2020. Acest raport prevedea necesitatea unor măsuri, dar autorităţile responsabile (Ministerul Sănătăţii şi conducerea Institutului) nu au luat nici o măsură pentru a proteja pacienţii şi cadrele medicale de un eventual incendiu.

Raportul a ajuns la Ministerul Sănătăţii pe 22 decembrie 2020, cu o zi înainte ca ministrul Vlad Voiculescu să-şi preia mandatul.

Rezultatul? Un incediu de proporţii a izbucnit vineri dimineaţă, în jurul orei 5.00, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, într-un salon cu pacienţi Covid-19 aflat la parterul pavilionului V al institutului. În urma incendiului, cinci persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 102 persoane au fost evacuate.

Ce nereguli a găsit ISU „Dealul Spirii”?

1. „Nu s-a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu pentru lucrările de extindere executate la Corpul C10 cu UPU (pavilion 4 gardă), pentru care s-a obţinut avizul de securitate la incendiu nr. 1.575.509 din 4.07.2012”.

Inspectorii de la ISU „Dealu Spiru” au decis că responsabil pentru această situaţie este proprietarul clădirii, adică Ministerul Sănătăţii, şi utilizatorul, Institutul Naţional de Boli Infecţioase dr. Matei Balş.

Eroarea celor de ISU „Dealu Spirii” constă în faptul că nu au dat un termen fix pentru a remedia această situaţie şi au pasat problema la conducerea Ministerului Sănătăţii, adică la ministrul Vlad Voiculescu şi la secretarul general al Ministerului Sănătăţii, Nicoleta Rusu, în calitate de ordonator principal de credite.

Contactat de Newsweek România, ministrul Vlad Voiculescu nu a răspuns la telefon. Punctul de vedere al acestuia o să îl publicăm atunci când vom avea unul.

2. „Unele sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu din componenţa corpurilor de clădire nu funcţionează la parametrii la care au fost proiectate şi realizate (bloc alimentar, pavilionul 2, laborator biomolecular)”.

Şi de această dată, ISU „Dealu Spirii” nu a dat un termen fix pentru remedierea problemelor, dar a pasat problema la conducerea INBI dr. Matei Balş, adică la actualul parlamentar Streinu Cercel.

3. „Nu au fost prezentate următoarele documente: un proiect al instalaţiei existente de stingere cu hidranţi interior şi exteriori ai obiectivului; proiect pentru fiecare sistem de detecţie – avertizare incendiu care deservesc imobilele în care au fost montate aceste sisteme şi procesele verbale de punere în funcţiune ale acestor sisteme”.

Nici de această data, ISU „Dealul Spirii” nu a dat un termen fix pentru remedierea problemelor. Responsabili: conducerea Ministerului Sănătăţii şi conducerea INBI dr. Matei Balş. Adică, ministrul Vlad Voiculescu şi Nicoleta Rusu, respectiv dr. Streinu Cercel.

4. „Nu toate sistemele de detecţie – avertizare incendiu din dotarea pavilioanelor au constituite registre de control ale instalaţiei/sistemului”.

ISU „Dealul Spirii” a pasat termenul de remediere în sarcina conducerii INBI dr. Matei Balş.

5. Nu a fost reactualizată dispoziţia scrisă privind responsabilităţile şi modul de organizare a apărării împotriva incendiilor în noul context create de pandemia Covid-19, conform noii destinaţii atribuite prin avizul de funcţionare cu caracter temporar

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii