Război în Israel – Netanyahu propune opoziţiei să i se alăture într-un guvern de uniune de urgenţă

sâmbătă, 07 octombrie 2023, 21:54
1 MIN
 Război în Israel – Netanyahu propune opoziţiei să i se alăture într-un guvern de uniune de urgenţă

Premierul Benjamin Netanyahu propune ca partidele de opoziţie Yesh Atid şi Unitatea Naţională să intre într-un guvern de urgenţă după atacul surpriză devastator al Hamas de sâmbătă, relatează Times of Israel.

Netanyahu a făcut această propunere în timpul unei întâlniri cu liderul Yesh Atid, Yair Lapid, şi cu liderul partidului Unitatea Naţională, Benny Gantz, care a avut loc sâmbătă.

Un astfel de guvern ar avea acelaşi format ca şi guvernul Levi Eshkol la care a aderat liderul opoziţiei de atunci, Menachem Begin, înainte de Războiul de Şase Zile din 1967.

Gantz a spus că ia în considerare intrarea într-un astfel de guvern pe durata războiului, dar insistă că acel guvern "s-ar ocupa numai de provocările de securitate" şi într-o manieră care ar permite "un parteneriat substanţial şi o influenţă asupra procesului decizional în forurile relevante" pentru partidul său. Liderul Partidului Unităţii Naţionale i-a mai spus lui Netanyahu că, indiferent de asta, actualul guvern va primi sprijin deplin "pentru orice acţiune de securitate responsabilă şi hotărâtă".

La rândul său, Yair Lapid a declarat sâmătă seară că se va alătura "unui guvern redus, profesionist şi de urgenţă" şi spune că ar fi imposibil de gestionat un război în "componenţa extremistă şi disfuncţională a actualului cabinet", cerând în esenţă premierului să elimine partea de extremă dreapta din cabinet.

Comentarii