Războiul din Israel se complică: după Hamas în Sud, şi forţele Hezbollah din Liban atacă în Nord

duminică, 08 octombrie 2023, 07:49
3 MIN
 Războiul din Israel se complică: după Hamas în Sud, şi forţele Hezbollah din Liban atacă în Nord

Armata israeliană a anunţat duminică faptul că a început să tragă cu artileria într-o zonă din Liban unde de unde au venit tiruri de mortiere transfrontaliere, transmite Reuters. Armata israeliană spune că una dintre dronele sale a lovit un post Hezbollah în zona Har Dov, la graniţa cu Libanul. Hezbollahul a revendicat atacul cu rachete şi artilerie asupra fermelor Shebaa israeliene, spunând că a fost desfăşurat ca „solidaritate” cu poporul palestinian. Într-comunicat, gruparea a afirmat că atacul a vizat trei obiective, inclusiv o „poziţie radar" în Fermele Shebaa, o porţiune de pământ ocupată de Israel din 1967, pe care Libanul o revendică ca fiind a sa, scrie hotnews.ro.

„Artileria IDF (Forţelor de Apărare Israeliene) loveşte în prezent zona din Liban de unde au fost trase tiruri", a precizat aceasta duminică dimineaţă. „IDF a luat măsuri de pregătire pentru acest tip de posibilitate şi va continua să opereze în toate regiunile şi în orice moment necesar pentru a asigura siguranţa civililor israelieni", a adăugat armata israeliană.

Proiectilele lansate de pe teritoriul libanez au lovit duminică dimineaţa devreme o poziţie militară israeliană în fermele Shebaa ocupate de Israel, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate. Sursele au precizat că tirurile de artilerie israeliene au început apoi să lovească teritoriul libanez.

Hamas a atacat sâmbătă Israelul cu mii de rachete şi comandouri care au trecut graniţa, iar unele voci, inclusiv un ministru din guvernul Netanyahu au avertizat că acesta „ar putea fi doar începutul” şi ar putea fi urmat de o „lovitură mult mai dureroasă dinspre nord”.

„Există o şansă rezonabilă ca incidentul din sud să fie o simplă distragere a atenţiei pentru războiul din nord", a declarat un ministru israelian pentru publicaţia online Ynet. „Nu este imposibil ca IDF (armata israeliană) să fie atrasă în sud pentru a putea da o lovitură mai puternică şi mai dureroasă în nord”, a adăugat acesta.

„Ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment strategic planificat şi dirijat de Iran. Aceasta este o situaţie în care Israelul nu a mai fost de zeci de ani", a mai spus ministrul israelian.

Numărul persoanelor rănite în urma atacurilor Hamas a crescut la 1.864

Ministerul Sănătăţii a revizuit la 1.864 numărul israelienilor răniţi şi spitalizaţi în urma atacurilor Hamas, scrie The Times of Israel. Dintre cei răniţi, 19 sunt în prezent în stare critică, 326 sunt răniţi grav şi 359 au răni moderate. De asemenea, sunt 821 de persoane rănite uşor şi 20 sunt tratate pentru stres traumatic. Alţi 223 de oameni se află sub supraveghere medicală.

Ce se ştie despre israelienii luaţi ostatici de Hamas

”Un număr semnificativ” de civili şi militari israelieni sunt ţinuţi ostatici de gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, a afirmat armata israeliană, potrivit BBC. Unii sunt în viaţă şi despre alţii se presupune că au murit, a afirmat purtătorul de cuvânt lt. col. Jonathan Conricus. Copii, femei, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi se numără printre cei răpiţi, a spus el. ”Sunt numere care până acum erau de neimaginat”, a afirmat el. ”Acest lucru va contura viitorul acestui război”, a adăugat acesta. Hamas afirmă că numărul israelienilor capturaţi este ”de câteva ori mai mare” de câteva zeci şi că ei au fost duşi în locaţii din Fâşia Gaza. Premierul israelian benjamin Netanyahu a afirmat că Hamas este responsabilă de bunăstarea lor şi că Israelul ”îşi va regla conturile cu oricine le face rău acestora”.

Israelul ”începe un război lung şi dificil”, afirmă premierul israelian

Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas, relatează CNN. Cabinetul a luat ”o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel. ”Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu. ”Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a spus Netanyahu.

Comentarii