Războiul din PSD, faza epistolară. Scrisori despre feude, onoare, presiuni şi proiecte pentru Iaşi

luni, 07 mai 2018, 01:50
5 MIN
 Războiul din PSD, faza epistolară. Scrisori despre feude, onoare, presiuni şi proiecte pentru Iaşi

Sfârşitul de săptămână a prilejuit un bogat schimb de corespondenţă între şefii Iaşului care, în alte vremuri, obişnuiau să stea la aceeaşi masă. 

Acum însă, aşa cum s-a mai întâmplat pe parcursul săptămânii abia încheiate, ieşenii au putut să afle (din nou) cât de încinse sunt spiritele pe „axa“ Primărie – sediul PSD (pentru moment, pe bd. Ştefan cel Mare) – Consiliul Judeţean.

Scrisoarea I

„A venit vremea să spunem lucrurilor pe nume. Mai mult ca oricând, ieşenii merită să ştie adevărul despre ce a ajuns astăzi PSD Iaşi“, îşi începe primarul Mihai Chirica epistola adresată consilierilor locali social-demo­craţi – care, amintim, au boicotat şedinţa Consiliului Local din data de 4 mai. Chirica afirmă că nu le-a cerut să-i slujească interesele personale, ci să-şi exprime „întregul ataşament faţă de oraşul Iaşi şi comunitatea noastră“. „Am trăit cu speranţa şi continui să cred că personalitatea domniilor voastre este cu mult mai puternică decât constrângerile la care sunteţi supuşi de către unii lideri vremelnici şi lipsiţi de caracter de a vă alătura unor grupuri de interese dăunătoare Iaşului“, spune fostul membru şi şef al Organizaţiei Municipale PSD Iaşi. „Iaşul nostru nu este şi nici nu va fi vreuna dintre feudele din ţară, păstrate intenţionat în sărăcie cruntă, în care «baronii» locali îşi permit orice fărădelege“, adaugă el.

Primarul le reaminteşte celor 13 consilieri PSD care au absentat de la ultima reuniune a CL că au jurat cu doi ani în urmă „că vom face tot ce ne va sta în putinţă pentru a aduce prosperitate oraşului căruia îi aparţinem“ şi că „nu numai datoria şi bunul-simţ, ci însăşi legea cere alesului să fie în slujba cetăţeanului, şi nu în solda unei găşti şi la cheremul unui politruc“.

În finalul epistolei pe care o semnează în calitate de primar, Mihai Chirica îi încurajează, făcând aluzie la revenirea în funcţie a lui Gabriel Harabagiu: „Justiţia vă apără de orice abuz politic, aşa cum deja s-a demonstrat atât în Iaşi, cât şi în ţară. Epoca în care deciziile privind soarta oraşului şi a consilierilor erau luate ca pe vremea comunismului, în biroul unui prim-secretar, a apus.“

Scrisoarea II

Mesajul edilului a fost urmat de un altul, nesemnat însă, al Organizaţiei Judeţene a PSD Iaşi, care „apreciază intenţia domnului primar Mihai Chirica de a face dovada unui timid moment de sinceritate şi de a «spune lucrurilor pe nume»“. Scrisoarea face diferenţa între volumul proiectelor semnate de CJ şi de Municipalitate („până acum, numai la Consiliul Judeţean Iaşi au fost atraşi de 50 de ori mai mulţi bani europeni decât la Primăria Iaşi“) şi reproşează lipsa unor „asigurări în legătură cu solicitările consilierilor locali ai PSD Iaşi“: realizarea drumului secundar de acces spre aeroport, rezolvarea accesului rutier unic pentru viitorul Spital Regional de Urgenţă, transparentizarea cheltuirii banului public pentru Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), urgentarea demersurilor de transmitere a expertizei tehnice de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea de fonduri guvernamentale.

Răspunsul PSD Iaşi îi asigură pe ieşeni că nimeni nu a fost constrâns vreodată să facă „ceea ce nu a dorit, nici chiar domnul primar Mihai Chirica“, dar îl avertizează pe acesta „să ţină cont şi să res­pecte majoritatea stabilită şi impusă de ieşeni în Consiliul Local“. În încheiere, mesajul vorbeşte în numele ambelor părţi: „Să nu îi mai încărcăm (pe ieşeni, n.r.) cu pălăvrăgeli inutile, cu scri­sori lacrimogene sau cu idei năstruşnice în genul celei de «continuator al luptei anticomuniste». Să vorbim cu adevărat despre proiecte! Să ne batem în sume aduse pentru dezvoltarea comunităţii, iar la fiecare sfârşit de an să tragem linie, să vedem cui îi pasă mai mult de ieşeni.“

Scrisoarea III

Şi liberalii au ţinut să-i reproşeze primarului că, „în locul epistolelor lacrimogene către fraţii din PSD, mai bine aţi întocmi un calendar ferm cu rezolvarea problemelor majore ale Iaşului“. Mesajul PNL, semnat de deputatul Marius Bodea, ia în derâdere „etapa scrisorilor deschise, între două grupuri toxice de politicieni PSD, cu primarul pe post de scrib“: ori „au fost rezolvate toate problemele cetăţenilor şi, de plictiseală, cei ce conduc oraşul de 28 de ani, produc acum literatură şi dramaturgie pentru deliciul maselor“, ori Iaşul „a ajuns prada unor politicieni, nu întâmplător din PSD“, care chiar nu înţeleg că ieşenii aşteaptă rezolvarea pro­blemelor comunitare devenite cronice. În scrisoare sunt enumerate şi care sunt acestea: „poluare ce ne ucide la propriu, trafic auto îngrozitor, haos urbanistic cum nu mai există nicăieri în lume, salubritate deficitară, câini fără stăpân pe străzi, lipsa de parcuri industriale, lipsa unei săli polivalente mari, lipsa unui stadion pretabil pentru competiţii internaţionale de mare anvergură, lipsa parcurilor de joacă pentru copii şi a terenurilor de sport în cartiere, lipsa parcurilor verzi, lipsa P.U.G.-ului, birocratizarea excesivă a primăriei“.

„Lăsaţi scrisorile deschise către fraţii din PSD şi treceţi la treabă! Veniţi cu un calendar al rezolvării problemelor de mai sus, pentru că acestea sunt identificate de decenii şi ne afectează pe toţi în mod continuu“, se mai arată în mesaj, care se încheie cu o invitaţie de a face ordine în haosul urbanistic, inclusiv prin demolarea „mamuţilor construiţi ilegal prin tot oraşul“ sau de a demisiona „alături de fraţii dumneavoastră – consilierii locali din PSD“. 

Comentarii