Răzbunare după divorţ: Un bărbat şi-a lăsat familia pe întuneric săptămâni în şir

joi, 10 iunie 2021, 01:49
4 MIN
 Răzbunare după divorţ: Un bărbat şi-a lăsat familia pe întuneric săptămâni în şir

El a desfiinţat contractul cu E.ON. Judecătorii au considerat că trebuie să plătească daune morale de 15.000 de lei.

Un ieşean a profitat de faptul că era titular de contract, tăind curentul electric soţiei care intentase divorţ. Timp de o lună şi jumătate, fosta sa familie a stat în frig şi întuneric şi a făcut baie în camere închiriate la hotel.

La două-trei zile, un vecin le permitea să se conecteze la reţeaua sa, timp de o oră. Urmarea a fost un proces aflat pe rolul Tribunalului, în care lui Daniel Ş. i se cere plata de despăgubiri.

În motivarea acţiunii sale, Roxana Ş. a precizat că locuieşte împreună cu părinţii săi şi cu cele două fiice într-o casă deţinută în coproprietate cu fostul soţ. Acesta a părăsit locuinţa comună în octombrie 2016, restul familiei rămânând acolo, cu chirie.

În calitate de titular al contractului de furnizare a curentului electric, acesta a solicitat E.ON debranşarea imobilului, fapt ce s-a şi întâmplat la începutul lunii martie 2019. Femeia a solicitat încheierea unui nou contract, pe numele ei, dar a fost refuzată, întrucât acest lucru ar fi însemnat să existe doi utilizatori pe acelaşi contract.

Cu centrala electrică scoasă din funcţiune, femeia susţine că cele două fiice ale sale s-au îmbolnăvit de pneumonie. În plus, mama sa ar fi căzut pe scări într-o dimineaţă, vrând să ajungă la bucătărie pe întuneric, pentru a face un ceai.

A fost necesară intervenţia ambulanţei şi internarea. În două rânduri, femeia a închiriat o cameră de hotel pentru a putea face baie celor două fete.

Roxana Ş. a explicat atitudinea fostului său soţ prin faptul că a făcut împotriva acestuia două plângeri penale şi a intentat împotriva lui o acţiune judecătorească privind exercitarea autorităţii părinteşti asupra fetelor şi plata unei pensii de întreţinere.

În apărare, Daniel Ş. şi-a explicat acţiunea prin faptul că fosta soţie nu ar fi plătit chiria stabilită. Contractul de închiriere, încheiat la 1 ianuarie 2017 pe durata unui an prevedea o chirie simbolică, de 10 lei.

Totodată, el a spus că a solicitat ca imobilul să fie executat de BRD, în contul creditului ipotecar contractat, nemaiavând posibilitatea de a plăti ratele. Şi-ar fi înştiinţat fosta familie asupra intenţiilor sale, verbal. Ulterior, nu a mai avut posibilitatea de a trimite o notificare scrisă, din cauza ordinului de protecţie emis împotriva sa.

Furnizorul de energie electrică a fost chemat şi el în judecată, pentru obligarea la încheierea unui nou contract. Reprezentanţii acestuia au precizat că au tot interesul să vândă curent electric, lăsând la latitudinea instanţei luarea unei decizii.

Magistraţii Judecătoriei au apreciat că nu pot obliga E.ON, actuala Delgaz, să încheie cu Roxana Ş. un contract de furnizare a energiei, până la rezilierea contractului iniţial. În schimb, judecătorii au blamat acţiunea bărbatului.

"Pârâtul a îngrădit dreptul de folosinţă asupra imobilului, afectând condiţiile normale de trai, în ciuda faptului că persoanele care locuiau achitau contravaloarea facturilor emise de compania de electricitate, iar intenţia de vânzare a imobilului nu justifica sistarea utilităţilor. Pârâtul este părintele minorelor Ş.A.N. şi Ş.I.S., având îndatorirea de a se îngriji de creşterea, sănătatea şi dezvoltarea acestora. Instanţa constată că pârâtul a acţionat cu vinovăţie în forma intenţiei, prevăzând şi urmărind rezultatul faptei sale, contrar regulilor de convieţuire socială şi bunelor moravuri, fiind răsturnată prezumţia bunei-credinţe. În concluzie, instanţa va reţine că pârâtul şi-a exercitat abuziv dreptul reglementat de art. 38 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (respectiv dreptul de a solicita sistarea livrării, n.r.), acest drept fiind exercitat excesiv, nerezonabil şi contrar bunei-credinţe", au precizat magistratii.

Aceştia l-au condamnat pe Daniel Ş. la plata a 625 lei ca prejudiciu material şi a încă 15.000 lei ca daune morale. Apelul declarat de Roxana Ş. împotriva sentinţei se află pe rolul Tribunalului, acesta amânând ieri pronunţarea.

Comentarii