Reacțiile Occidentului după recunoașterea de facto a teritoriilor separatiste din Ucraina de către Putin: O încălcare flagrantă a independenței Ucrainei și a tratatelor

luni, 21 februarie 2022, 22:21
2 MIN
 Reacțiile Occidentului după recunoașterea de facto a teritoriilor separatiste din Ucraina de către Putin: O încălcare flagrantă a independenței Ucrainei și a tratatelor

Vladimir Putin a declarat luni seară că teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina ”sunt regiune ruse” recunoscând practic independenț solicitată de acestea. Occidentul se teme însă că acesta este pasul către o invazie rusă în estul Ucrainei sub pretextul de apărare a etnicilor ruși.

UE a denunţat recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste ca fiind o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi va reacţiona „ferm”, au anunţat luni liderii UE după intervenţia preşedintelui Vladimir Putin. "Recunoașterea celor două teritorii separatiste din #Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la #Minsk. UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina", Președintele Consiliului, Charles Michel, și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat luni recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste ale Ucrainei drept „o încălcare flagrantă a suveranității țării” și o „repudiere” a acordurilor de pace de la Minsk.

"Este în mod clar un act împotriva dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei, este o repudiere a acordurilor de la Minsk", a declarat Boris Johnson într-o conferință de presă, văzând în această recunoaștere drept un "semn prost" pentru situația din Ucraina.

Și NATO „condamnă” la rândul ei recunoașterea independenței regiunilor separatiste de către Moscova.

„Suntem gata să reacționăm cu un front unit și puternic în cazul în care (Putin) va decide acest lucru”, le-a declarat anterior reporterilor șeful diplomației europene Josep Borrell, după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles.

Sursa: hotnews.ro

Comentarii