Realizare grozavă a primarului din Brașov: alimentarea cu energie electrică a orașului, gratuită datorită unui parc fotovoltaic. Poate Iașul să aibă un proiect similar?

miercuri, 05 iulie 2023, 08:41
2 MIN
 Realizare grozavă a primarului din Brașov: alimentarea cu energie electrică a orașului, gratuită datorită unui parc fotovoltaic. Poate Iașul să aibă un proiect similar?

Primarul orașului Brașov, Allen Coliban, a anunțat că iluminatul public din oraș va fi asigurat 90% de un parc fotovoltaic construit la Stupini. În același timp, pagina de Facebook a Primăriei Iași nu prevede proiecte similare..

”Am lansat licitația pentru construirea parcului fotovoltaic. Câteva cifre și informații relevante despre cel mai nou proiect verde al Brașovului:
– 20 de MW putere instalată;
– 22 de hectare de panouri;
– 30770 de panouri instalate pe structuri fixe;
– valoarea investiției – 90 de milioane de lei + tva (din care peste 40 de milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile).

Ce vom putea să alimentăm cu energia produsă de noul parc fotovoltaic:

– 21 de colegii și licee, 16 școli gimnaziale, 29 de grădinițe și 8 creșe; 
– instituțiile de cultură și Primăria;
– bazele și terenurile de sport; 
– piețele și sistemul de iluminat public din oraș;
– parcările supraetajate; 
– sistemele de producere a zăpezii artificiale și stațiile de pompare din Poiană

În 2021, ne-am asumat ca până în 2030 să ne reducem emisiile de carbon cu 55% și că până în 2050 Brașovul va atinge neutralitatea climatică. Parcul fotovoltaic e doar unul dintre instrumentele pe care le dezvoltăm pentru a ne atinge aceste obiective. Pe lângă acesta, mai avem și programul prin care dotăm 27 de unități de învățământ cu panouri. 
Ne asumăm cu mândrie rolul de pionier în România, în acest domeniu, și suntem convinși că vom deveni, în scurt timp, o sursă de inspirație și pentru alte orașe”, a scris primarul Brașovului pe pagina de Facebook

Comentarii